Logo edesepost.nl


Wethouder Harry van Huijstee
Wethouder Harry van Huijstee (Foto: communicatie Gemeente Ede)

Column: De actieve inwoner

  Column

Ik mag de spits afbijten van deze columnreeks. Een mooie gelegenheid om te benadrukken hoe trots ik ben op Ede en al haar mooie ontwikkelingen. Dan wil ik natuurlijk het liefst mijn hele portefeuille uitdragen, maar dat lukt me helaas niet met dit beperkte aantal woorden. Daarom vertel ik jullie vandaag over iets waar ik heel erg trots op ben; de opkomst van de actieve inwoner van Ede.

Ik zag het al als raadslid en nu ook als wethouder; de opkomst van de actieve inwoner van Ede. Waar we eerst moesten vragen of inwoners wilde meedenken bij het bedenken van beleid en uitvoeren van projecten komen ze nu zelf met vragen bij ons. Dat is een hele mooie ontwikkeling, dat is wat we willen en steeds meer zien.

Een paar voorbeelden die dit beeld heel mooi schetst.


Ede doet

In Ede ontvangen een groot aantal inwoners waardecheques. Een bon van 7,50 euro die elk huishouden naar eigen keuze mag inzetten om een goed idee in zijn of haar wijk financieel te ondersteunen. Neem bijvoorbeeld de Veldbeeklaan in Veldhuizen, hier wilde een inwoner graag plantenbakken om de bomen heen. Met als doel de straat mooier en gezelliger te maken. Hiervoor was zo'n 1000 euro nodig en dit is ook opgehaald. Naast dat dit een prachtig voorbeeld is, helpt het ook om de samenwerking in de wijk te stimuleren. Afgelopen zaterdag zijn een hoop inwoners van de Veldbeeklaan samen aan het werk gegaan om de plantenbakken aan te leggen.


De wijkaanpak van gemeente Ede

We hebben Ede opgedeeld in 4 gebieden. Elk gebied heeft een eigen gebiedsmanager en een eigen wijkteam van beheer, politie, welzijnsmedewerkers en toezichthouders. Zij weten precies wat er speelt in een wijk en bewoners weten dit wijkteam goed te vinden. Zo kwamen er een aantal inwoners van de wijk Veldhuizen bij de gebiedsmanager om aan te geven dat ze de achterpaden in een aantal wijken niet veilig vonden. Bewoners en het wijkteam zijn op zoek gegaan naar een oplossing en er is op diverse plekken een afsluiting gekomen in de achterpaden om de veiligheid te vergroten. Ook zijn er extra lantaarnpalen geplaatst. Kortom, vanuit een vraag/opmerking van inwoners is dit opgepakt en gerealiseerd.


Alle online en offline samenwerkingen

Het zijn er teveel om op te noemen, maar in Ede zijn veel samenwerkingen tussen inwoners van de wijk. Zowel online als offline. Van mijn buurtje.nl tot de Kenhem community, websites waar je alle informatie van een wijk kan vinden of waar je om een gunst kan vragen of een dienst kan aanbieden. Maar ook fysieke wijkplatforms zoals het wijkplatform Maandereng en de Zeeheldenbuurt. Hier organiseren actieve inwoners uit de wijk diverse bijeenkomsten voor een betere, mooiere en actievere wijk.

Zo zou ik nog wel even door kunnen gaan. Als wethouder die participatie en welzijn in zijn pakket heeft, is dit iets wat mij erg tevreden stelt. Dus bij deze mijn waardering voor al die actieve inwoners!

Wethouder Harry van Huijstee

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox