Logo edesepost.nl


Column: Afschieten?

  Column

Boos, verdrietig en vol onbegrip. Omschrijvingen die laatst precies bij mij hoorden toen ik een aantal artikelen las.
"Boeren hebben last van de das en willen ze gaan afschieten", las ik meerdere keren. Afschieten van die zeldzame dassen...? Hoe halen ze het in hun hoofd?
Volgens veel boeren richten dassen schade aan door hun gewassen te eten. Oké, ik kan me voorstellen dat zoiets niet leuk is voor hen. Ook zakken trekkers weg in de burchten...? Die burchten zitten vijf meter onder de grond zeg... dat valt dus echt wel mee. En ohja... veel boeren vragen subsidie aan voor de schade door dassen terwijl uit onderzoek blijkt dat die dassen in dat deel van Nederland waar die boeren leven niet eens voorkomen!
Is het dan wéér de natuur die maar moet wijken? Kunnen wij mensen niet een keer pas op de plaats maken? We leven hier met zeventien miljoen mensen en er zijn zesduizend dassen... Ik denk dat mensen toch meer economische schade aanrichten dan die dassen eigenlijk...
En wat een tegenstrijdigheid eigenlijk... Toen mijn liefhebberij voor de natuur net begon, zo'n 15 jaar geleden werd in Kernhem veel geld beschikbaar gemaakt om dassen te verplaatsen om ze te beschermen tegen de bouw. En nu..? Wil men met een paar schoten hele dassenfamilies, die soms wel honderd jaar in een burcht wonen, uitroeien... te gek voor woorden toch?
U denkt misschien dat we in Ede toch geen dassen hebben?
Geloof me, in Ede leven ze wel degelijk. Niet een paar maar zeker tientallen dassen kun je in Ede op veel verschillende plekken aantreffen. Waarschijnlijk bent u weleens vlakbij een burcht geweest zonder dat u het wist en laten we dat ook alstublieft zo houden met die vreemde ideeën van boeren!
Mijn ontmoetingen met dassen zijn op één hand te tellen, maar niet alleen een kinderhand is snel gevuld... ook de mijne! Ontmoetingen met een das, hoe kort en snel ook, zijn onvergetelijk!


Michael de Vries, natuurliefhebber en leerkracht basisonderwijs

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox