Logo edesepost.nl


Column: Rustgebied?

  Column

Heerlijk, de zomervakantie is begonnen. Al in de eerste week besloot ik om eens een bezoekje te brengen aan de Sysselt, horende bij het Geldersch Landschap. Via Facebook had ik te horen gekregen dat er ergens in het bos een bosuil te bewonderen was en gelukkig vond ik het prachtige dier ook vrij snel.
Omdat ik niet iemand ben die lang stil kan zitten besloot ik ook een kijkje te nemen in de wildobservatiepost. Die hut in de Sysselt is één van de mooiste hutten die ik ken. Gemaakt met grote boomstammen en echt ín de natuur, met de begroeiing en bomen op het dak. Voor de hut bevindt zich een grote grasvlakte met een poeltje.
Al bij binnenkomst zag ik een moederzwijn met 6 jonkies. Een beeld wat het hart van een natuurliefhebber sneller laat kloppen!
Een eind verderop zag ik vanaf het pad tussen de struiken een grote rechthoek, verscholen tussen de struiken. Het leek een andere hut te zijn waarvan je kon uitkijken op een kleiner grasveldje, midden in het bos. "Het zal toch geen illegaal neergezet jagershutje zijn?", vroeg ik me hardop af. Ik besloot het ding van dichterbij te bekijken... en wat bleek...? Helaas had ik gelijk. Goed gecamoufleerd, op slot en bakken met voer. En dat ín het rustgebied!
Bij thuiskomst direct contact gezocht met de bosbeheerders met de vraag of zij hiervan wisten, met een foto die ik van de hut had gemaakt. Het antwoord was stuitend: "Ja hoor", en of ik voortaan op het pad wilde blijven om verstoring te voorkomen.
Hallo... Geldersch landschap! Ík moet op de paden blijven om de dieren niet te verstoren terwijl het jullie eigen jachthut is om de dieren dood te schieten... En dat ook nog midden in het rustgebied.
Wie verstoort de dieren dan meer? Ik of jullie? "Hoe hypocriet kun je zijn?". En ook dat vraag ik me hardop af.


Michael de Vries
Natuurliefhebber en leerkracht basisonderwijs

Reageer als eerste
Meer berichten