Paul Sterkenburg heeft met zijn protestlied veel Nederlanders geraakt (foto: Diana Kervel)
Paul Sterkenburg heeft met zijn protestlied veel Nederlanders geraakt (foto: Diana Kervel) (Foto: )

Sterkenburg zoekt erkenning voor oeuvre

"Alle hobby's kosten geld, maar ik zou het alleen al fijn vinden om erkenning te krijgen voor mijn werk als singer-songwriter", zegt Paul Sterkenburg. Als geboren en getogen Edenaar speelt hij zich nu in de picture met het protestlied Nederland is ziek.

Diana Kervel

Ede - Het nummer is geschreven uit onvrede vertelt Sterkenburg, Onvrede bij hemzelf, maar hij hoort die eigenlijk ook constant om zich heen. Hij had het lied liever niet hoeven schrijven maar ''Nederland is Nederland niet meer''.

Luisterend naar het lied worden allerlei zaken aan de kaak gesteld waaronder de stikstofcrisis, tradities als Sinterklaas en achterkamertjespolitiek. "Ik ben er een groot voorstander van om iedereen in zijn waarde te laten, ik wil absoluut niet discrimineren, maar waar houdt dit op."

Groeiend aantal views

Het lied is opgepakt door de organisatie van het boerenprotest in oktober, binnen de kortste keren had hij al 10.000 views op YouTube. "Deze versie is thuis opgenomen, daarna hebben wij een professionele versie opgenomen in een opnamestudio en als single uitgebracht. Het is door diverse radiostations opgepikt, helaas nog niet door de landelijke. Mogelijk dat de boodschap te beladen is."

Autodidact

Al op jonge leeftijd gebruikte Sterkenburg de muziek als uitlaatklep. Musiceren, componeren en zingen heeft hij zichzelf aangeleerd. De eerste platenmaatschappij waar hij tekende ging helaas failliet. Via Henk Pleket van de Havenzangers werd hij in contact gebracht met Tip Top Records, ook het label waar Frans Bauer bij zit. De eerste single Niemand zoals jij werd goed ontvangen en stond in diverse hitparades. "Op een gegeven moment stond ik tussen Guus Meeuwis en Marco Borsato in de Vaderlandse top 3."

Vanwege de belangstelling wilde ik gelijk doorpakken met een tweede nummer, dat duurde even, maar vervolgens scoorde hij met Desiree, gevolgd door Gouden draad. In eigen beheer heeft hij een lied gemaakt over zinloos geweld op muziek van 4 Non Blonds.

Ruwe bolster

Cafetaria Goofy's corner kreeg grote bekendheid in Ede. Samen met vrouw Jolanda heeft hij dit bedrijf 23 jaar gerund. Dat een stoer uitziende man, vol met tatoeages en een lange paardenstaart zulke gevoelige muziek kon schrijven, daar kreeg hij van zijn klanten wel eens verbaasde reacties op.

Momenteel is Sterkenburg thuis vanwege gezondheidsredenen. "Positief gezien heb ik nu alle tijd voor muziek."

Paul Sterkenburg is blij met de aandacht voor Nederland is Ziek, mogelijk het nieuwe volkslied. "Maar ik moet zeggen dat mijn hart bij luisterliedjes en ballads ligt. Eind november is Ik mis je op de markt gebracht. Ik hoop dat het mensen raakt, de reacties zijn in ieder geval veelbelovend."

Het nummer Nederland is ziek van Paul Sterkenburg is te beluisteren op bekende streamingsdiensten als Spotify en iTunes.

Meer berichten