De auteur van 'Tango van bedrog', oud-Edenaar Pieter de Nooij met een exemplaar van zijn thrillerdebuut. (Foto: Madzy Mooyaart)
De auteur van 'Tango van bedrog', oud-Edenaar Pieter de Nooij met een exemplaar van zijn thrillerdebuut. (Foto: Madzy Mooyaart) (Foto: Madzy Mooyaart)

Oud-Edenaar schrijft thriller: Tango van bedrog

Een Nederlands concern als speelbal van een Argentijnse vete. Fraude en een verdwenen accountant. Chantage en corruptie. Een roofkind uit de 'vuile oorlog'. Dit zijn de ingrediënten uit 't debuut van oud-Edenaar Pieter de Nooij (1951).

Arno voor de Poorte

Ede / Den Haag - Het is 2005. Argentinië zit in de naweeën van een zware crisis. Het wereldwijd opererende beveiligingsbedrijf SecuriGlobe wankelt onder een paar financiële schandalen. Wanneer een interne accountant een merkwaardige transactie bij het Argentijnse dochterbedrijf SecuriSur natrekt, verdwijnt ze spoorloos in de woestijn aan de voet van de Andes.

Hoofdpersoon Hans van der Woude wordt naar Buenos Aires gestuurd om uit te zoeken wat er gebeurd is. Daar stapelen de problemen zich in hoog tempo op. Een gewetenloze grootgrondbezitter, een voormalige stadsguerrilla en een excentrieke mediatycoon cirkelen als aasgieren rond het dochterbedrijf SecuriSur. Ze proberen daarbij alsnog om een paar openstaande rekeningen uit de tijd van de 'vuile oorlog' in de jaren 70 te vereffenen. Omkoping, chantage, corruptie, moord en vergelding voor een kinderroof vormen de onderdelen van dit sinistere machtsspel.

Aanleiding

Pieter vertelt dat hij in 2004 namens Ahold een overeenkomst heeft getekend met het Chileense Cencosud om de supermarkten van Disco te verkopen. Hij zit dan al een jaar voor Ahold in Argentinië en telt de dagen dat hij terug kan komen. "Dan gebeuren er vreemde dingen. De voorzitter van de mededingingsautoriteit vraagt zich publiekelijk af of ze ooit toestemming voor deze overname kan geven. Een voormalige minister van Binnenlandse Zaken, die midden negentiger jaren moest aftreden wegens corruptieschandalen, wordt door een onbekende coöperatie van sojaboeren ingehuurd om bij de rechtbank in San Rafael de overname door Cencosud te betwisten." Pieter heeft zich altijd afgevraagd hoe dat kwam, wat daar de achtergrond van was en hoe dat verder had kunnen aflopen. Die vragen heeft hij voor zichzelf 'beantwoord' door deze thriller te schrijven.

Fictie

"De hoofdpersoon uit het boek bestaat uit een beetje van mezelf en veel fantasie. Het gaat niet over Ahold, maar een aantal situaties uit die tijd heb ik wel gebruikt voor dit verhaal. Een enkele collega uit die tijd zal in de verte wel een personage herkennen, maar het blijft fictie", zegt Pieter. Het moeilijkst vond Pieter het schaven aan het aantal perspectieven en personen. "Ik heb er tijdens het schrijfproces een aantal uitgehaald en vereenvoudigd, waardoor het plot ging schuiven. Het moest desondanks kloppend en geloofwaardig blijven." Een tweede laag in het boek is het gegeven dat mensen soms moeilijk loskomen van de positie die ze innamen tijdens de vuile oorlog. Tango van bedrog is in Ede voor 19,95 euro verkrijgbaar bij Frits Hardeman, Boek en Buro en Het Paard van Troje.

tangovanbedrog.nl

Meer berichten