Julian Pluim won het NOS Jeugdjournaal Wedstrijd. (Foto: Rick Praamstra).
Julian Pluim won het NOS Jeugdjournaal Wedstrijd. (Foto: Rick Praamstra). (Foto: )

De Pretshow opstapje naar The Voice

De gemeente Ede reikte op 9 maart Pluimen uit aan kinderen en jongeren die een bijzondere prestatie hebben geleverd. De Edese Post portretteert de winnaars. Julian Schimmel (13) was de beste NOS Jeugdjournaal-verslaggever door zijn spontane zelf te blijven.

Rick Praamstra

EDE - Inmiddels is het al ruim een jaar geleden dat Julian op de nationale televisie verscheen. Toch wordt hij af en toe nog steeds herkend door kinderen. "Tijdens de herfstvakantie was ik met mijn opa en oma naar Naturalis in Leiden. Twee kinderen herkenden mij toen. Ik voel me soms wel een bekende Nederlander, maar ik word niet op straat nageroepen."

De gymnasiumleerling op het Marnix College houdt wel van aandacht. Met zijn tweelingbroer Merlijn presenteerde hij op de basisschool (Louise de Coligny) de Pretshow. "Ik stond op de gang terwijl mijn broer mij aankondigde. Ik ging dan de klas in en speelde een bekend iemand, Marco Borsato of Messi bijvoorbeeld. Merlijn interviewde mij en dan gingen we improviseren."

Julian wil opvallen; 'achterin de klas zitten met een capuchon op' is niet aan hem besteed. De verslaggeverswedstrijd van het Jeugdjournaal was hem op het lijf geschreven. "Ik vind het leuk om te praten en te presenteren en ook om te acteren. Je voelt je vrij."

Focus

Na zijn winst mocht hij onder andere zijn idool Epke Zonderland interviewen. Zijn gesprek met de olympisch turnkampioen staat op Youtube en oogt volkomen naturel. Was hij niet een beetje gespannen? "Van tevoren was ik dat wel, maar toen ik eenmaal bezig was met het interview niet meer. Je focust je op het interview; ik had ook wat vragen opgeschreven. Epke was ook heel aardig."

Hij twijfelt of hij ooit het tv-wereldje in wil. Arts lijkt hem ook een mooi beroep. Al komt dat wel door een televisieprogramma. "Ik keek altijd naar Traumacentrum. Dat ging over de spoedeisende hulp. Ik vond het mooi om te zien hoe artsen werkten: bij het onverwachtse moesten ze direct anticiperen. Als arts help je mensen en doe je echt wat voor de maatschappij. Ik houd wel van de stress die erbij komt kijken en dat je daarbij de focus houdt en het verschil kunt maken."

Spontaan

De showbusiness lonkt echter ook nog steeds. Het lijkt hem wel wat om de populaire tv-talentenjacht The Voice of Holland of Wie is de Mol? te presenteren. Vooral The Voice is een favoriet: net als de Pretshow kan hij daar vrij zijn in zijn presentatie. Want dat karakteriseert wel de 13-jarige Edenaar. "Ik ben spontaan en ook wel een beetje gek: ik houd van acteren en overdrijven."

Het avontuur van de verslaggeverswedstrijd ervoer Julian als een onvergetelijke ervaring. Hij leerde er ook een belangrijke les, mocht hij ooit de nieuwe Martijn Krabbé of nieuwe Rik van de Westelaken worden. "Voor de camera hoef je je niet anders te gedragen. Ik heb geleerd dat je de beste televisie maakt door vooral jezelf te blijven."

Meer berichten