Babette, Lisa en Anne genieten bij Boosting Artwork in Cultura. (foto: Ria Maliepaard - de Sociale Zaak)
Babette, Lisa en Anne genieten bij Boosting Artwork in Cultura. (foto: Ria Maliepaard - de Sociale Zaak) (Foto: Ria Maliepaard - de Sociale Zaak)

Boosting Artwork in Cultura: Even geen haast en geen moeten

Jongeren schilderen en ontspannen tegelijk. Daar streeft Boosting Artwork naar en hun aanpak slaat aan. Je hoeft nog niets te kunnen en mag alles proberen tijdens de schilder- en tekenmiddag elke vrijdag in Cultura. Beeldend kunstenaars en docenten Jannie Oosting en Kees Oosting zijn er 'gewoon' bij. Met tips en een luisterend oor.

Ria Maliepaard

Ede - Ze zijn geen familie, Jannie en Kees. Ze ontmoetten elkaar toevallig en bespraken hun zorgen over jongeren. Jannie: "Eén op de vier studenten worstelt met stress, een burn-out of stopt zelfs met studeren. Dat leidt tot onzekerheid en eenzaamheid ook voor ZZP'ers die veel thuis werken. En het geldt ook voor mensen die tussen twee banen inzitten."

Lage deelnamekosten

Na één gesprek besloten ze een laagdrempelige ontmoetingsplek te realiseren voor jongeren van 16 tot 26 jaar. Een open atelier met creatieve workshops. Cultura wilde deze groep ook graag iets bieden en bood materialen en ruimte. Kees en Jannie doen dit als vrijwilliger. Kees: "Zo lukt het om de deelnamekosten op vijf euro per keer te houden. Als je gewoon eens wilt kijken of het bevalt ben je elke vrijdagmiddag welkom. We zijn er van 13.00 tot 17.00 uur. En vind je het leuk of wil je het nog eens proberen? Kom dan nog eens. Je zit nergens aan vast. En weet je het zeker? Dan mag je 12 keer komen voor slechts 50 euro." Babette komt uit een lastige periode en is er elke vrijdag. "Ik tekende en schilderde wel, maar op dit moment is een regulier lesprogramma voor mij echt te duur. Ik was toevallig op vrijdag bij Cultura en liep even binnen. De vrijheid hier bevalt goed. Met de tips van Kees en Jannie maak ik nu dingen waarmee ik mezelf verbaas." Anne studeert chemie en houdt van tekenen, maar komt er te weinig toe. Haar moeder tipte haar over de facebookpagina van Boosting Artwork. Anne: "Er is geen haast, geen moeten. En kom ik op een dood punt, dan helpen ze me. Zó relaxed!"

Gedeelde interesse

Lisa is door Anne aangestoken. Ze heeft een tussenjaar tussen de middelbare school en een vervolgopleiding en heeft aan hobby's geen gebrek: "Ik houd van muziek en speel viool en ik sport veel. Ik schilder ook graag, maar op school schoot ik niks op, ik miste inspiratie en positieve begeleiding. Hier werken we samen en delen we de interesse voor het schilderen. En we praten over van alles. Heel relaxed en prettig."

Jannie en Kees gebruiken voor werving social media en benaderen actief jeugdhulpverleners, maar ook VluchtelingenWerk en buurtteams. Zij benadrukken dat zij geen therapeuten zijn. Ze bieden jongeren een plezierige middag. Creatief werk kan een uitlaatklep zijn waarin ze hun persoonlijke verhaal vertellen. Dit leidt regelmatig tot mooie gesprekken. Met de docenten en tussen de deelnemers onderling. Dit ervaren de jongeren als heel waardevol. Als er aanleiding toe is verwijzen Jannie en Kees jongeren natuurlijk door naar professionele hulpverlening.

Meer berichten