Ernst Steinmeier (Foto: Rick Praamstra)
Ernst Steinmeier (Foto: Rick Praamstra) (Foto: )

Nieuwe voorzitter SBE Ernst Steinmeier zet in op samenwerking

Ernst Steinmeier (67) is vanaf 1 januari de nieuwe voorzitter van Stichting Binnenstadsmanagement Ede (SBE). Hij wil een zichtbare voorzitter zijn en zet in op nauwere samenwerking om het Edes Centrum verder te ontwikkelen.

Rick Praamstra

EDE - Een anekdote van Steinmeier schetst goed welk vlees in de kuip de SBE binnen heeft gehaald. "Ik stond op de Markt en in de buurt stonden een paar jongens. Een van die jongens gooit een dikke prop kauwgom op de grond. Hij vertelde net dat hij een goed cijfer had gehaald op school. Dus ik feliciteer hem door hem de hand te schudden met die klodder kauwgom in mijn hand."

De jongen reageerde verbaasd, maar begreep de boodschap: afval gooi je in de prullenbak. De gepensioneerde ondernemer - zijn laatste baan was adviseur en auditor bij het midden-en kleinbedrijf - probeert met een kwinkslag inwoners aan te spreken op hun gedrag. Steinmeier heeft duidelijk zin in het voorzitterschap; hij lacht regelmatig tijdens het interview. Maar hij neemt zijn nieuwe taak zeker niet lichtzinnig op. De Edese ondernemers verkozen hem met meerderheid van de stemmen als hun voorzitter en dat schept verantwoordelijkheden.

"Ik wil dat de SBE zichtbaarder wordt", zegt Steinmeier over zijn prioriteiten. "Dat ga ik doen door ondernemers te bezoeken en samenwerking tussen verschillende partijen te bewerkstelligen. Er zijn platformen als de 'Gelukkige Binnenstad' en de Bewonerscommissie Ede-Centrum (BEC) die onder de paraplu van de SBE vallen. Maar soms concurreren we met elkaar en versterken we elkaar niet. Ik wil als voorzitter dit veranderen en aansturen."

Schoon

Winkeliers, de horeca, ondernemers, inwoners en bezoekers maken Ede-Centrum, zegt Steinmeier, tevens fractievolger van de Edese politieke partij Democratische Kiezers Ede. Hij is dan ook in zijn nopjes dat Ede onlangs tot schoonste winkelgebied is verkozen door NederlandSchoon. "Deze verkiezing is tot stand gekomen doordat bezoekers Ede een schone stad vinden, niet door metingen links of rechts."

Hij verklaart de winst doordat de gemeente Ede flink zijn best doet om het centrum schoon te houden en er genoeg vuilnisbakken staan. Overigens is de eretitel voor heel Ede, niet enkel de binnenstad. Steinmeier is er trots op dat Ede 'schoonste winkelgebied' is geworden. "Ede komt lang niet altijd positief in beeld, het wordt toch vaak gezien als dat plaatsje ergens tussen Arnhem en Utrecht. Dat zie je nu ook weer bij de keuze van de NS om maar één winkeltje in het nieuwe station te plaatsen. Ze vergeten de enorme aantrekkingskracht van forenzen. Maar als schone stad kijken we positief naar de toekomst."

De herinrichting van de Grotestraat speelt daarin een grote rol. Dit jaar is de winkelstraat flink opgeknapt door meer groen te plaatsen en de keuze voor lichtere stenen. Steinmeier wijst erop dat een nettere uitstraling zorgt voor meer verantwoordelijkheidsgevoel bij inwoners. "Als je bij wijze van op een vuilnisbelt woont, laat je je papiertjes eerder slingeren." Een net centrum is goed voor bezoekers en ondernemers, meent de voorzitter. "Als een centrum netter is, neemt de levendigheid toe en gaan mensen ook meer besteden. Het zorgt voor een sneeuwbaleffect."

Verademing

Er zijn veel positieve reacties te horen over de opknapbeurt, zegt Steinmeier. "Mensen vinden het meer open en zijn blij dat de grauwe stenen weg zijn. Het oogt veel ruimtelijker, de Grotestraat is nu echt een verademing." Hij zag tijdens de Sinterklaasintocht op 16 november al dat er meer mensen van buiten Ede naar het centrum kwamen. De geboren en getogen Edenaar is helemaal tevreden als straks ook het Maandereind, Kuiperplein en het Museumplein vergroend zijn.

Een vinger aan de pols blijft wel nodig benadrukt Steinmeier, ook wat betreft overlast De kauwgom-anekdote is daar een voorbeeld van. "Je mag mensen erop aanspreken als ze iets doen wat niet mag. In Ede hebben we ook een probleem met handhaving. Dat gebeurt volgens burgers te weinig. Als je niet handhaaft, gaat niemand 100 kilometer per uur rijden hoor volgende maand."

Niet alles in het centrum loopt crescendo, vindt hij. "Er zijn nog steeds teveel lege winkelpanden. In de Grotestraat zelf valt het nog mee; daar is het redelijk gevuld. Het doel is dat zo te houden. Dat doe je door een goed winkelklimaat te scheppen door diversiteit en kwaliteit aan te bieden. We zijn als SBE ook in gesprek met pandeigenaren om te kijken hoe we samen rendabel kunnen worden." Een voorbeeld die Steinmeier aanhaalt is de Intertoys die weer terugkeert. "Die komen echt niet terug als het centrum niet aantrekkelijk is."

Evenementen

Om de vernieuwde Grotestraat feestelijk te openen is er op 21 december de Lichtjesparade, waarin onder andere een optocht en een Santa Run (rennen verkleed als de kerstman) plaatsvinden Van 21 tot en met 24 december is er ook het kerstweekend vol activiteiten. Tot en met 4 december is Cultura omgetoverd tot Pietenhuis en vanaf 7 december is de Edese ijsbaan weer geopend. Op www.Edecentrum.nl zijn meer evenementen te zien.

De SBE moet dit soort evenementen blijven stimuleren, zegt Steinmeier. "Het zorgt ervoor dat er bezoekers naar Ede komen. Samen met ondernemers moeten we zorgen dat deze activiteiten ontplooid worden zodat men blijft genieten." De ex-ondernemer heeft zin om per januari hier een aanjager in te zijn. "De SBE is er vooral om te faciliteren. Het lijkt mij een mooie uitdaging om samen met inwoners en ondernemers Ede nog mooier te maken. Ik wil hier graag leiding aan geven."

Meer berichten