Koor Onbeperkt Talent.
Koor Onbeperkt Talent. (Foto: Nicola Richards)

Aandacht voor herdenken 75 jaar vrijheid bij concert Onbeperkt Talent en In Between

Op zaterdag 16 november zingen de Edese koren In Between en Onbeperkt Talent in de kerk aan de Ganzenweide in Ede. Een gezamenlijk concert, met Nederlands repertoire. Beide koren zingen apart, en ook enkele stukken gezamenlijk. Een feestelijke avond, die begint om 19.30 uur. (Kaartjes bij leden en aan de kerk te koop, 10 euro).

Ede - Onbeperkt Talent zal op die avond, in het kader van 75 Vrijheid, ook aandacht aan dit onderwerp besteden. Een onderwerp dat ons na aan het hart ligt.

Zoals misschien niet iedereen weet, werd in de Tweede Wereldoorlog mensen met een handicap als ‘’niet-wenselijk’ gezien, en hebben ook zij – vooral in Duitsland, maar ook daarbuiten– enorm geleden onder de uitvoering van de zienswijzen hierop. De verschrikkingen (gedwongen sterilisatie, internering, gevangenschap, de dood) strekte zich ook uit tot deze groep mensen.

Onbeperkt Talent is een koor waarin mensen met en zonder beperking samen zingen, en enorm veel plezier beleven met elkaar juist door het samen muziek maken. Niet wat je niet kan, maar juist wat je wel kan en wat alle leden verbindt, is op dat moment belangrijk: samen zingen, toewerken naar een concert. We mogen er allemaal zijn, met ieder onze eigen kwaliteiten. ‘’Alles doet er toe’’ (van Herman van Veen, het lied waar we het concert mee beginnen), of in dit geval beter: iedereen doet er toe.

Het onderwerp 75 jaar vrijheid zien we in verschillende liederen terug tijdens het concert.

Uit de musical ‘’Soldaat van Oranje’’ zingen we het lied ‘’Als wij niets doen’’.
Het wijst ons op de noodzaak niet weg te kijken bij onrecht. ‘’Als wij niets doen, wie dan? We zien toch dat dit niet kan. Het is nu aan jou, en mij, onze enige hoop, zijn wij.’’ Al is het geschreven naar aanleiding van een verzetsman in de Tweede Wereldoorlog, ook voor de dag van vandaag willen we hiervan leren.

Het lied van Marco Borsato ‘’Nooit meer een morgen’’ is ook bekend in de versie waarin de rapper Ali B. meedoet, in het kader van zijn ambassadeurschap voor War Child. Hij komt daarmee op voor de kinderen die door oorlog getroffen zijn, zoals dat er ook velen waren in de Tweede Wereldoorlog. Wij zingen het zonder de raptekst, maar ook dan is het indrukwekkend genoeg: er zijn te veel mensen geweest waarvoor er geen morgen meer was.

Met het zingen van het lied ‘’Zwart Wit’’ van Frank Boeijen is het heel duidelijk: kijk verder dan alleen het zwartwit, ‘’Denk niet wit, denk niet zwart, maar eerder de kleur van je hart’’. Dat zou de wereld mooier, veiliger maken, zonder oorlog en geweld.

Claudia de Breij zong het lied ‘’Mag ik dan bij jou’’, daarna is het door zoveel mensen gezongen. Ook Onbeperkt Talent zingt het zaterdag: ‘’Als de oorlog komt, en ik dan wil schuilen, mag ik dan bij jou’’. We hebben allemaal een plek nodig om veilig te zijn, bij mensen die van ons houden. Dat gunnen we iedereen.

Met dit concert hopen we – naast een gezellige muzikale avond -een bijdrage te leveren aan een klein stukje betere wereld.

Ons koor leeft dit zelf ook: iedereen mag er zijn, we kijken naar elkaar om, en hebben respect voor elkaar. We houden een beetje van elkaar, en dat heeft ieder mens nodig in deze wereld!

Meer berichten