Rond de 100 kinderen genoten 7 november van een speciaal schoolontbijt in de toekomstige WFC Experience.
Rond de 100 kinderen genoten 7 november van een speciaal schoolontbijt in de toekomstige WFC Experience. (Foto: José van der Burg)

Aandacht voor gezond en rustig ontbijt

Aan tafel met de burgemeester of de wethouder, virtueel ontbijten met kinderen in Gaza en een voedselquiz spelen met Pepijn Gunneweg en Samuel Levie. Het gebeurde allemaal in het WFC waar leerlingen van basisschool De Rots en Montessorischool Ede genoten van een speciale World Food Center-editie van het Nationaal Schoolontbijt.

José van der Burg

Ede - Het gaat de goede kant op wat betreft het aantal kinderen dat ‘s ochtends ontbijt, vertelt Babs Bruil. Zij is woordvoerder van het Nationaal Schoolontbijt, een organisatie die kinderen op een leuke manier laat kennismaken met gezond ontbijten. “Het positieve is dat er meer kinderen ontbijten. 10 jaar geleden was dat nog 80% en dat is gestegen naar 95%". Toch blijft het initiatief nog hard nodig want uit onderzoek blijkt dat heel weinig van die kinderen ook echt gezond ontbijten. “Slechts 3% eet volledig volgens de Schijf van 5. Dus het belang van gezond ontbijten verdient echt nog de aandacht." Ook eet 43% van de kinderen achter een schermpje en bijna net zoveel gezinnen hebben haast tijdens het ontbijt.

Neem de tijd voor je ontbijt

Haast hadden de kinderen zeker niet tijdens het ontbijt in de WFC-Experience. Het thema van dit jaar is dan ook 'Neem de tijd voor je ontbijt'. Behalve een gezonde maaltijd met o.a. volkorenbrood, muesli, komkommers en fruit stonden er ook tal van leuke activiteiten op het programma. Zo mochten kinderen in groepjes brainstormen over gezonde snacks (het 'spinaziespinazie-broodje') en nieuwe namen voor de World Food Center Experience ('Food Journey', 'Food Experience' of 'Gezonde Snackplek'). Ook mocht een groepje kinderen virtueel aanschuiven bij schoolkinderen in Gaza, in de gouden Shared Studio container. Via een live-verbinding en met behulp van een tolk spraken ze daar over elkaars gewoonten. "Ze hadden heel ander eten", vertelt David (10). "Geen brood maar matses, falafel en hummus."

Gouden Wortel

Het Schoolontbijt werd afgesloten met de Gouden Wortel Voedselquiz gepresenteerd door Pepijn Gunneweg en Samuel Levie. "Het is heel erg belangrijk dat je goed en gezond eet, en dat je de tijd neemt voor je ontbijt", vertelt Gunneweg. "Het schiet er wel eens bij in maar ik merk dat als ik het wel doe dat de rest van de dag veel beter loopt." Levie voegt daar aan toe dat kinderen op scholen soms weinig leren over voedsel terwijl het één van de belangrijkste levensbehoeften is. "Ik hoop dat de WFC Experience straks kinderen enthousiast maakt over eten."

Het Nationaal Schoolontbijt 'WFC-style' is volgens de organisatoren een voorproefje van wat er in de toekomst allemaal in de Experience staat te gebeuren. De aanwezige kinderen waren in ieder geval bijzonder enthousiast. "Zo wil ik elke dag wel ontbijten!"

Meer berichten