Weer terug op school maakten de leerlingen op linnen een echt schilderij.
Weer terug op school maakten de leerlingen op linnen een echt schilderij. (Foto: )

Voor het eerst in hun leven in museum

Bianca Dijkstra en Myrthe Hebinck zijn de deskundigen die hun enthousiasme voor kunst en cultuur weten over te brengen op leerlingen van de ISK Ede (Internationale Schakel Klassen).

Karel Loman

Otterlo - Dijkstra bedacht plannen om de interesse voor kunst op te wekken bij de prille nieuwe Nederlanders van o.a. de ISK en het Vluchtelingenwerk, onder meer nieuwe Nederlanders op een eigentijdse en sprankelende manier in contact te brengen met Nederlandse kunst, cultuur en erfgoed. Daarvoor ontwikkelde zij lesideeën verbonden met het taalonderwijs, onderwerpen die aan de orde komen op de ISK. Onderwerpen ook die verband houden met het museum. Hebinck, die sinds vorig jaar als docent beeldende vorming aan de ISK is verbonden, was hier direct enthousiast voor.
De ideeën werden concreet gemaakt door de ontwikkeling van een digitale scheurkalender met twaalf thema's. Een van die thema's was bijvoorbeeld het bekijken van geschilderde portretten. Die gaven aanleiding tot zelfreflectie met vragen als: hoe zou je jezelf geportretteerd willen zien?
''Vorig jaar was een pilotjaar'', vertelt Myrthe. ''Het was meteen al succesvol. Leerlingen reageerden er enthousiast op. We waren ook dankbaar voor de financiële steun vanuit de gemeente.'' Bianca vult aan: ''Taalcoaches van het vluchtelingenwerk maken ook gebruik van de scheurkalender die kunstwerken uit het Kröller-Müller Museum met thema's uit het taalonderwijs verbindt.
Na de inleiding in de schakelklassen volgde museumbezoek. De hele school ging met de bus naar Otterlo en vandaar op de witte fietsen door het park van de Hoge Veluwe naar het museum. Dat was al een heel experiment want niet alle leerlingen konden fietsen. In groepen van acht leerlingen werden de leerlingen in het museum rondgeleid. Kunstwerken waren uitgekozen die het gesprek op gang konden brengen. ''Wat roept het werk bij je op. Vergelijk het eens met je eigen land.'' Docenten van de ISK verzorgden de rondleiding maar ook leerlingen die het vorige jaar al op museumbezoek waren geweest. Zij kregen een leidersrol, kregen een badge op hun kleding en leidden groepjes van acht leerlingen rond.
Schilderijen die verkend werden waren bijvoorbeeld: een werk van Mondriaan en het caféterras bij nacht en de aardappeleters van Van Gogh. In de beeldentuin mocht een beeld naar keuze nagetekend worden en een verhaal bij het beeld verzonnen worden. Zo kwam het taalelement naar voren, werd de saamhorigheid versterkt en vond een uitwisseling met kunst en cultuur plaats.
Weer terug op school maakten de leerlingen op linnen een echt schilderij met het museumonderwerp waar hun belangstelling door was gewekt. Zo ontstond een museumstuk dat wordt geëxposeerd op de derde etage bij de raadzaal van het gemeentehuis in Ede.
Uw verslaggever sprak op de locatie van de ISK met drie leerlingen, afkomstig uit Eritrea, Thailand en Saoedi Arabië, resp. twee jaar, 10 en 5 maanden in Nederland. Zij waren voor het eerst in hun leven in een museum en keken hun ogen uit. Ze werden gefrappeerd door schilderijen waarop een Maria was afgebeeld, waar een dame met een mooie jurk op stond en een met een boerderij. Van de beelden sprak een liggende vrouw tot de verbeelding en een sater met hoorntjes op het hoofd. De drie geïnterviewde leerlingen kozen uit de schilderijen voorstellingen die hen inspireerden tot het schilderen van een dame met een mooie jurk, een haven met boten en een boom met een grote maan.
Uw verslaggever, die in de 90-er jaren zelf aan een ISK lesgaf, was onder de indruk van de teksten die de leerlingen hierbij schreven, welhaast filosofische, dichterlijke, in elk geval doordachte teksten. Per slot van rekening gaat het hier dan ook meestal om mensen die in hun jonge bestaan have en goed moesten verlaten en in een volledig vreemde wereld zonder familie of vrienden een nieuw leven trachten op te bouwen.
Ik geef hieronder een tekstvoorbeeld: ''Dit zijn hartenbomen. Ik houd heel erg van de natuur, de natuur is leuk Ik vind harten erg mooi. In dit schilderij heb ik dit samengebracht en hartenbomen gemaakt.''

Expositie

De expositie is nog tot 22 november te bezichtigen in het Gemeentehuis van Ede, Bergstraat 4, Ede. Openingstijden:
maandag tot en met vrijdag 09.00 tot 17.00 uur. Tel. 0318-680911.

Meer berichten