Lavinia Meijer speelt op 16 en 29 november in de Edesche Concertzaal. (foto: Jacqueline Imminkhuizen)
Lavinia Meijer speelt op 16 en 29 november in de Edesche Concertzaal. (foto: Jacqueline Imminkhuizen) (Foto: Jacqueline Imminkhuizen)

Harpiste Lavinia Meijer: "Muziek is een doorgeefluik van emoties"

Beleef op zaterdag 16 en vrijdag 29 november een persoonlijk onderonsje met Lavinia Meijer, één van de beste harpisten ter wereld. Tijdens deze twee unieke solorecitals keert Lavinia terug naar haar muzikale wortels!

EDE - Voor Lavinia begon het allemaal met de muziek van Debussy. Zijn stukken waren voor de jonge Lavinia de pareltjes van het bestaande harp repertoire. Dat ze inmiddels ook raad weet met Debussy's pianomuziek op de harp, laat Lavinia horen in het overbekende stuk 'Claire de lune'. Onder haar handen klinkt het alsof het altijd al een harpstuk is geweest. Hetzelfde geldt voor de sfeervolle 'Gnossiennes' van Debussy's tijdgenoot Érik Satie. Ook laat Lavinia muziek van Ludovico Einaudi horen, afkomstig van haar succesvolle album 'Passaggio'.

Durf

Lavinia Meijer is wereldberoemd. Ze speelt in de belangrijkste concertzalen van New York tot Berlijn en deelt het podium met grootheden als Philip Glass, Ludovico Einaudi en Iggy Popp. Maar hoe succesvol Lavinia ook is, ze blijft met beide benen op de grond staan. Terugkijkend op haar indrukwekkende carrière vertelt ze: “Talent is lang niet alles. Je hebt durf nodig. Het leven is een weg die niet altijd recht loopt.”

Lavinia zelf heeft altijd veel troost geput uit de kracht van muziek en in het bijzonder haar harp. “Op momenten dat ik het zwaarder had of me eenzaam voelde is de harp altijd een steun geweest. Het is een boomstam waarbij ik aan de takken steeds meer van mijn eigen leven kon hangen.”

Doorgeefluik

Het bracht haar vrijheid, ontmoeting met andere mensen en nieuwsgierigheid. “Door mijn ontmoetingen met zoveel verschillende mensen en artiesten ben ik nog meer de kracht van muziek gaan inzien”, vertelt de harpiste. “Muziek is een samenbindende kracht die grenzen kan doorbreken. Het is het beste doorgeefluik voor emoties.”

Meer berichten