Hans van Voorst is beretrots op de nieuwe film van zijn neef Lucio (foto: Diana Kervel
Hans van Voorst is beretrots op de nieuwe film van zijn neef Lucio (foto: Diana Kervel (Foto: Diana Kervel)

'Hij is zo eigenwijs dat-ie groot is'

"Mijn neef is op zijn 18de al begonnen met het spelen van Sinterklaas, of we hebben het eigenlijk liever over het adviseren van Sinterklaas", zegt Hans van Voorst en geeft daarmee aan dat er eigenlijk geen geschiktere persoon is te vinden dan Lucio Messercola om de nieuwste film over de goedheiligman te produceren en regisseren.

Diana Kervel

Otterlo - Van Voorst is een welbekende dierenarts in Otterlo. Zijn ogen glimmen van trots als hij over zijn neef, eigenlijk aangetrouwde, praat. "Ik coach hem al tien jaar. Hij neemt mijn adviezen niet klakkeloos over, hij is zo eigenwijs als hij groot is. We hebben samen diepe dalen doorgemaakt, maar deze nieuwe film die hij zowel geproduceerd als geregisseerd heeft, is wel een hoogtepunt te noemen."

Muisstil

Bij de première zat Van Voorst natuurlijk in de zaal die een derde uit kinderen bestond. "Binnen vijf minuten waren ze allemaal muisstil. Als je kleine kinderen kunt boeien heb je het goed gedaan." Niet alleen voor de allerkleinste, ook voor de volwassenen valt genoeg te genieten. Ook Adriaan (die van Bassie) komt solliciteren als Piet, wat hem de opmerking ontlokt van de hoofdpiet dat hij te oud zou zijn. "Dan laat de 78-jarige acrobaat nog even zien wat echt bedoeld wordt met apekooien."

Maatschappelijk thema

Naast entertainment worden zwaardere thema's niet geschuwd in de film. Hoofdrolspeler Sem is regelmatig slachtoffer van pesterijen. Door zich aan te melden als piet hoopt hij stoer en sterk te worden, waardoor zijn pesters hem nooit meer lastig te vallen. Natuurlijk is daar ook de zwartepietendiscussie. "Lucio heeft het verhaal in een context geplaatst zodat niemand zich hoeft te storen, we hebben ze in alle soorten en maten, mannen en vrouwen, gekruld en steil haar.

Zelf ga ik dit jaar in Otterlo ook als zwarte piet, maar dan een boerenpiet met een pet. Gezien mijn leeftijd ben ik al vele malen door de schoorsteen gegaan waardoor ik wel iets meer kleur heb dan de jonge roetveegpieten."

Meer berichten