De meiden na de clinic, met trainer Heini Otto en Daphne Koster, manager vrouwenvoetbal van Ajax. (foto: Olga van der Zanden)
De meiden na de clinic, met trainer Heini Otto en Daphne Koster, manager vrouwenvoetbal van Ajax. (foto: Olga van der Zanden) (Foto: Olga van der Zanden)

Clinic bij Ajax voor Edese meiden

Op vrijdag 25 oktober gingen 11 meiden, de meesten uit Ede en omgeving, naar Amsterdam voor een clinic bij de vrouwen van Ajax.

Ede - Mariam Chaoui, sociaalwerker/jongerenwerker bij Malkander, had deze meiden uitgenodigd. Zij kreeg de clinic aangeboden door haar ex-collega Olga van der Zanden.

Olga vertelt waarom: “Ieder jaar doe ik vanuit mijn bedrijf MiRa Coaching iets voor een goed doel. Dit jaar heb ik in juni, op de veiling Krijg de Klere van Soroptimistenclub Bennekom & Beekdal, de clinic voor 10 vrouwen ‘gekocht’. De veiling was voor een goed doel: School for Justice/Free a girl. Hier krijgen meisjes in India, die bevrijd zijn uit gedwongen prostitutie, een juridische opleiding. Daarmee kunnen zij het wijdverspreide onrecht dat zij aan den lijve hebben ondervonden, later effectief helpen bestrijden. Voor dat goede doel had ik wel wat geld over. En met het weggeven van de clinic aan mijn ex-collega Mariam, diende ik bovendien nog een goed doel. Ik kende namelijk het verhaal van Mariam: zij is nu 34, net moeder van een dochtertje. Ze is van jongs af aan gek op voetballen, was en is een getalenteerde speelster. Ze komt echter uit een Marokkaans gezin. In de Marrokaanse gemeenschap was men erg bekrompen in het denken over sporten voor meisjes. Zeker voetbal was en is een jongenssport. Ze mocht dan ook niet voetballen, en vooral niet bij een club. Zeker toen ze een puber was, moest ze stiekem voetballen. Terwijl ze, achteraf gezien, ver had kunnen komen. Had ze nu misschien in het Nederlands vrouwen elftal gespeeld? Afgelopen jaar, tijdens het WK voetbal, deed het haar zeer om daarnaar te kijken. Dit was háár droom.''

Vooroordelen

Gelukkig voetbalt Mariam nog steeds in de zaal, en traint ze een meidenteam. En als jongerenwerker komt ze veel meiden tegen, die net als zij tegen vooroordelen aanlopen. Ze leert en steunt ze, om hun dromen, op welk terrein dan ook, na te jagen. En is zelf een voorbeeld daarin: ze zal haar dochter zeker steunen, in wat ze dan ook wil gaan doen.

Daphne Koster

Met hulp van Olga, heeft Mariam met tien andere meiden een topdag gehad bij de Ajax-vrouwen. Als groot Ajax-fan, voor Mariam, en ook voor de andere meiden, een fantastische dag: een presentatie door Daphne Koster (en een gesigneerd boek van haar), een clinic door de bekende trainer Heini Ott en Daphne Koster samen. Daarna in de bestuurskamer bekende Ajax-mensen ontmoeten. Tijdens en na de wedstrijd Ajax-Heerenveen- vrouwen, konden de vrouwen van dichtbij bewonderd worden. Er werden zelfs handtekeningen gescoord.

Boodschap

Met dank aan de sponsor, ABN-Amro, hebben we allemaal genoten van deze fantastische dag.

En we kregen een boodschap mee van Daphne: ga voor je droom, stapje voor stapje, maak de juiste keuzes, en je komt er wel.

Meer berichten