Burgemeester Verhulst heeft samen met bewoners de wens opgehangen voor een voorspoedige groei (foto: Diana Kervel)
Burgemeester Verhulst heeft samen met bewoners de wens opgehangen voor een voorspoedige groei (foto: Diana Kervel) (Foto: Diana Kervel)

Mijmeren onder een mooie linde

Burgemeester René Verhulst heeft donderdagochtend 17 oktober, samen met bewoners van verpleeghuis Walraven van Opella een lindeboom in Bennekom onthuld. Dit is gedaan ter ere van het 200-jarig bestaan van de gemeente Ede.

Diana Kervel

Bennekom - In 1818 kreeg Ede haar huidige vorm. Ede bestond destijds uit vier verschillende gemeentes Bennekom, Ede, Lunteren en Otterlo. De viering is aangegrepen voor het planten van lindebomen en om extra aandacht te geven aan het wapen van Ede. Verhulst: "Ons wapen stamt uit de Franse tijd en is een patriottenwapen." De afbeelding toont een vrouwfiguur, steunend op een Bijbel die in haar hand een speer vasthoudt, met daar bovenop een vrijheidshoed. Het wapen is (gestileerd) nog altijd te zien in het logo van de gemeente. "Het is te vergelijken met het Vrijheidsbeeld dat Frankrijk aan de Verenigde Staten van Amerika cadeau gaf."

Gewortelde traditie

Na de Franse Revolutie zijn veel vrijheidsbomen geplant. Ironisch gezien noemden de patriotten het een vrijheidsboom terwijl Oranjegezinden het zagen als een teken van de Franse overheersing. De traditie van het planten van bomen bestaat nog steeds, de belangstelling voor de nationale boomplantdag is groot. De heer Van Bruxvoort is bewoner van verpleeghuis Machtella, zijn vrouw is dankbaar dat de bewoners en begeleiders worden betrokken bij de ceremonie: "Een boom staat voor natuur en voor nieuw leven." Symboliek en tragiek gaan hier hand in hand.

125 jaar ziekenverzorging

Voor de locatie is gekozen voor het plantsoen aan de kruising van de Edeseweg en Boerhaavelaan in het Baron van Wassenaerpark in Bennekom. Deze plaats heeft een rijke historie, zeker gezien het streekziekenhuis hier jarenlang heeft gestaan. Henk Gerritsen is erelid van Historische Vereniging Oud Bennekom en vertelt over Vereniging Hulpbetoon die in 1894 melding maakte van een eigen ziekenhuis in Bennekom en de inzet van de kleindochters van Th. Prins, burgemeester van Bennekom (1812-1818). Gerritsen schetst een beeld van de exploitatie door de Johanniter Orde en de aankoop van villa Oud Vossenhol. Na de Tweede Wereldoorlog is er veel vergaderd over een nieuw protestants christelijk ziekenhuis, waarbij vooral de plaats van vestiging een breekpunt bleek te zijn. Uiteindelijk schonk Baron van Wassenaer de grond. Het ziekenhuis is in 1957 door Prins Bernard geopend, gevolgd door de Breukelderhof in 1966 en de Halderhof in 1974. De panden zijn in respectievelijk 2000, 2008 en 2015 gesloopt. De nieuwbouw van zorg-dienstverlener Opella is daarvoor in de plaats gekomen.

Herinneringen

Medewerkster Simone van Opella: "Er liggen hier veel herinneringen. We hopen dat er veel herinneringen nog aan toegevoegd worden. Een mooie linde om onder te ontmoeten, praten, mijmeren, rusten, lezen, leren en genieten."

Meer berichten