Op ludieke wijze is de verbouwde vleugel van Pallas Athene geopend (foto: Diana Kervel)
Op ludieke wijze is de verbouwde vleugel van Pallas Athene geopend (foto: Diana Kervel) (Foto: Diana Kervel)

'Wetenschap kan niet zonder kunst'

"Docenten wilden meer samenwerken zodat er een enorme boost gegeven kon worden aan kunst, cultuur en techniekonderwijs. Dat klonk mij als muziek in de oren", zegt rector Antoinette Marissink van Pallas Athene College in Ede.

Diana Kervel

Ede - Waren het voorheen vier losse lokalen, met de vernieuwde vleugel van het Pallas Athene college in Ede vinden de vakken kunst en techniek elkaar. Marissink is trots op het resultaat dat in enkele maanden is behaald. "We hebben het gedroomd en gedurfd." Lieke Hammink is docent beeldende kunst en vormgeving en werkt al negen jaar op Pallas Athene. Als kunstcoördinator op de school is zij nauw betrokken geweest bij de verbouwing. "De lokalen waren verouderd en de technieklokalen moesten aan de nieuwe veiligheidseisen voldoen."

Tinkerlab

Leerlingen hebben zowel lessen in techniek als beeldende vorming, waarna het als examenvak gekozen kan worden. Naast de basis is er een expressieklas en researchklas. "Leuk is ook het Tinkerlab waarbij een natuurdocent experimenteert met robots en bewegende sculpturen. Ik hoop eigenlijk dat veel meer disciplines gebruik gaan maken van de mogelijkheden. Een docent Engels kan aan de slag met het maken van een film of het maken van een poster. Het moet groeien maar kan een impuls geven op ieders vakgebied."

Geen beperking

"Het ontwerp is gemaakt door een extern bedrijf maar wij hebben het concept van doorlopende ruimtes bedacht en de bijbehorende functies." Ieder lokaal had eerst een eigen opslag, nu is dat centraal geregeld wat veel ruimtebesparing oplevert. Twee studenten hebben steeds de verantwoordelijkheid voor de uitgifte van materiaal. "We hopen ook inhoudelijk verbinding te kunnen maken tussen techniek en beeldende vorming. Denk daarbij aan het met eenzelfde opdracht bezig zijn, maar in de uitvoering meer keuzes te hebben. Het versterkt elkaar. Leerlingen kunnen hier maken wat ze willen."

Sterke combinatie

Het vakoverstijgende fenomeen is ambitieus en vernieuwend. "In mijn optiek zal de combinatie van kunst en techniek steeds belangrijker worden. Traditionele technische vakken behoren tot de verleden tijd. We leren onze leerlingen om andere keuzes te maken Kunst is meer dan heel mooie dingen maken, de vaardigheden zijn belangrijk. De wetenschap kan niet zonder creatieve mensen, toch zijn kunstvakken maatschappelijk gezien ondergesneeuwd."

Creatielocatie

Er is bewust gekozen om alle leerlingen te betrekken in het kiezen van een naam, waarbij uiteindelijk voor 'Creatielocatie' is gekozen. Een bonus is ook dat de drempel is weggehaald voor alle leerlingen. "We zitten niet meer in hokjes en achter gesloten deuren. Men kan zien wat we hier doen en maken. Het is een plek waar wat te beleven is", zegt Lieke Hammink tot slot.

Meer berichten