De WePod rijdt een rondje op de parkeerplaats van het Technova College. (Foto: Rick Praamstra)
De WePod rijdt een rondje op de parkeerplaats van het Technova College. (Foto: Rick Praamstra) (Foto: )

De WePod nu gebruikt voor onderwijs

De zelfrijdende WePod werd drie jaar geleden vol bravoure door de provincie Gelderland gepresenteerd als de toekomst van het openbaar vervoer en moest pendelen tussen station Ede-Wageningen en Universiteit Wageningen. Zover kwam het nooit. De WePod rijdt enkel nog rondjes op het parkeerterrein van het Edese Technova College die de wagen inzet voor educatie.

Rick Praamstra

EDE - Gerwin Peek, docent voertuigentechniek op het Technova College en verantwoordelijk voor het lesprogramma autonoom rijden, neemt op woensdagmiddag 9 oktober bezoekers van het seminar 'Zelrijdend vervoer en onderwijs' mee voor een ritje met de WePod. Peek is een zogenaamde steward: hij bedient het besturingspaneel en laat de elektrische wagen autonoom rijden. Het traject rond de mbo-school is voorgeprogrammeerd zodat de WePod via sensoren zelf zijn weg kan vinden. Dat gaat niet altijd even soepel; de docent moet soms zelf weer even de besturing overnemen.

De provincie Gelderland schonk deze zomer de WePod aan het Technova College. De ambitie drie jaar geleden om de wagen in te zetten als innovatief vervoersmiddel tussen Ede-Wageningen en de Universiteit Wageningen bleek ijdele hoop: het voertuig kampte met technische problemen en mankementen, de route maken lukte niet en ook de lage snelheid (maximaal 25 kilometer per uur) hielp niet mee.

Het Technova College is blij met het 'cadeau' van de provincie, vertelt Peek. "Het is ontzettend leuk dat je op deze manier een kans krijgt om een tweede leven te geven aan de WePod. Maar ook de kans krijgt om onderwijs in een vernieuwende stroom mee te nemen waar het in het algemeen erg moeilijk is om duurdere en vernieuwende middelen te krijgen. De WePod is een bijzonder project."

Hoe de school de WePod precies inzet in het onderwijs is nog niet bekend. "Daar gaan we heel hard over nadenken", zegt Peek. Studenten op het college, onder ander in de studie Motorvoertuigentechniek, worden voorbereid op werk in een autogarage. De WePod kan studenten al wel leren hoe de techniek van autonoom rijdende auto's in elkaar zit.

Vanaf de zomer van 2020 gaat het Technova College in samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) een keuzeprogramma aanbieden over zelfrijdend vervoer. Zo hoopt de school de studenten beter voor te bereiden op het werkveld, legt Gerwin Peek uit. "Ik hoop dat afgestudeerden klaar zijn voor de auto's die binnenkomen bij de garage die al autonoom kunnen rijden. Ik hoop ook dat ze klaar zijn voor het vervolg; dat ze bij trainingen al kennis en kunde hebben opgebouwd over bijvoorbeeld sensoren."

De WePod gaat daar dus ook een rol hierin spelen. Ooit voor miljoenen euro's aangeschaft door de provincie Gelderland als toekomst van het openbaar vervoer, is het voertuig nu een middel om studenten van het Technova College voor te bereiden op hun eigen toekomst.

Meer berichten