Uitleg over de penning van de ambtsketens. (Foto: Martin Brink/DPG-Media)
Uitleg over de penning van de ambtsketens. (Foto: Martin Brink/DPG-Media) (Foto: )

'Is dat een piratenschip?'

Veenendaal/De Klomp - Eén ding zullen burgemeesters, waar ook in het land, gemeen hebben wanneer ze zich officieel onder kinderen bewegen, dus met keten om. Namelijk dat ze reacties krijgen op de penning die aan de keten hangt. Iedereen wil 'm goed zien, liefst er aan voelen en er uitleg er over krijgen.

De burgemeesters zijn het gewend en vertellen graag wat de betekenis er achter is. In Veenendaal is dat niet anders. Burgemeester Gert-Jan Kats was op maandag 7 oktober in De Klomp. Hoewel Edes grondgebied had hij toch zijn keten om. Dat mocht want ook ambtgenoot Rene Verhulst deed hetzelfde. Beiden waren er in verband met de onthulling van de gedenksteen van piloot Harold Wakeman, met zijn toestel neergestort in De Klomp en begraven in Veenendaal.
De kinderen van de Johannes Calvijnschool uit Veenendaal, die deelnamen aan de ceremonie, wilden maar al te graag weten wat de betekenis van de penning was.
''Is dat een piratenschip'', vroeg een jongen? Kats legde haarfijn uit dat het toch anders lag. Ambtgenoot Verhulst vertelde het heel simpel: de rijzige dame op de penning was te vergelijken met het Vrijheidsbeeld in New York. Nou, dat kenden ze wel.
En ze leerden ook meteen dat elke gemeente vrij is in het bedenken van een beeltenis op de penning en dat ze dus allemaal verschillend zijn. 

Meer berichten