Virus nekt feest van Het Maanderzand

Het zeer besmettelijke Norovirus heeft abrupt een einde gemaakt aan de feestweek van Woon - en zorgcentrum Het Maanderzand uit Ede. In de nacht van 25 op 26 september werden enkele bewoners ziek, waarna Het Maanderzand geen andere uitweg zag om de festiviteiten rond het 60-jarig bestaan te beëindigen.

Rick Praamstra

EDE - Als er in een verzorgingstehuis onder bewoners de Norovirus wordt geconstateerd gaan direct alle seinen op rood. Zo ook bij Het Maanderzand. In de nacht wordt een aantal (een exacte hoeveelheid wordt niet bekendgemaakt) ouderen goed ziek. De GGD wordt direct gealarmeerd waarna uit testen blijkt dat het om het virus gaat die buikgriep veroorzaakt. Het virus is voor de meeste mensen enkel vervelend, maar kan voor kwetsbare ouderen wel meer risico's opleveren. De besmette ouderen werden in quarantaine geplaatst.

Bestuurder Jolien Kohlmann-Bins geeft aan dat na een uitbraak een 'heel traject aan protocollen' volgt. "Op zich is Het Maanderzand wel toegankelijk, maar er zijn allerlei regels waaraan je binnen het gebouw aan moet voldoen. Zo moet je uit voorzorg beschermende kleding dragen. Bij de entree stellen we mensen op de hoogte van de voorzorgmaatregelen."

Het woon-en zorgcentrum aan de Louise Henriëttelaan kon niets anders dan de feestweek rond het zestigjarig jubileum beëindigen. De feestweek begon op zondag 22 september en zou op zaterdag 28 september eindigen. Op vrijdag zou bijvoorbeeld burgemeester René Verhulst de gerenoveerde brasserie Margriet openen en zou 'Heel Holland Bakt'-winnaar Hans Spitsbaard een bakworkshop geven tijdens 'Heel Het Maanderzand Bakt'.

Teleurstelling

Kohlmann-Bins vindt het 'ontzettend jammer' dat het virus ervoor zorgde dat Het Maanderzand de festiviteiten moest staken. "De bewoners zijn erg teleurgesteld, maar wat in het vat zit verzuurt niet. We gaan het programma hervatten als alles in rustiger vaarwater is." Ondanks de teleurstelling is er veel begrip, zegt de bestuurder. "We hebben ook de verantwoordelijkheid dat niemand ziek de deur uitgaat."

Inmiddels is de situatie onder controle en wordt elke dag bekeken of de voorzorgmaatregelen gehandhaafd worden. Het lijkt er op dat de zieke ouderen niet zieker geworden zijn. De hygiëne wordt nauwlettend in de gaten gehouden; zo wordt bezoekers gevraagd goed hun handen te wassen en dragen medewerkers bij contact met zieke cliënten mondkapje en handschoenen.

Woon - en zorgcentrum Het Maanderzand bestaat dit jaar dus zestig jaar en probeert volgens Kohlmann-Bins een huiselijke en vertrouwde sfeer op te roepen. "Dat betekent dat we echte aandacht hebben voor de mensen om ons heen; voor de bewoners, medewerkers, vrijwilligers en de mantelzorgers."

Meer berichten