Het 65-jarig bruidspaar Harmsen-Smit werd maandag gefeliciteerd door burgemeester Verhulst.
Het 65-jarig bruidspaar Harmsen-Smit werd maandag gefeliciteerd door burgemeester Verhulst. (Foto: )

'En toen plukte Timo een pioenroos voor mij'

Zondag 29 september was het precies 65 jaar geleden dat Timo en Marijke Harmsen elkaar voor de wet het jawoord gaven. Het kerkelijk huwelijk was ruim een half jaar later op 27 mei 1955. Burgemeester Verhulst feliciteerde het echtpaar maandag met hun briljanten huwelijk.

Door Ester Wormgoor

Bennekom - Ze herinneren zich hun ontmoeting nog als de dag van gister. Toch is het al zeventig jaar geleden. Timo Harmsen woonde in Utrecht en studeerde rechten. Marijke Smit zat op het conservatorium en woonde ook in Utrecht. "Ik zat in die tijd bij studentenvereniging Veritas en deed mee aan een toneelstuk", vertelt Marijke Harmsen. "Er was nog één poëtisch rolletje over en dat was voor mij. Ik had een lange monoloog. Mijn tegenspeler was in eerste instantie een vriend van Timo, maar Timo zei: 'jij hebt al een meisje, laat mij het doen'. Dat gebeurde en zo is het gekomen." Na afloop van het toneelstuk, volgde er een nachtelijke wandeling over de singel. Timo bleek een echte romanticus. "Terwijl we aan het wandelen waren, sprong hij ineens over het hekje van een tuin. Daar plukte hij een pioenroos voor mij. Die lag natuurlijk de hele nacht op mijn kussen."

Kerkelijk huwelijk

Op 29 september 1954 trouwt het stel voor de wet. "Er was woningnood in die tijd en je kon alleen een huis krijgen als je voor de wet getrouwd was." Op 27 mei vindt het huwelijk in de katholieke kerk plaats. Voor Timo en Marijke is dat hun 'echte' huwelijk. "Die dag hebben we ook altijd gevierd, ook toen we bijvoorbeeld 50 jaar getrouwd waren, vierden we feest op 27 mei." Meneer Harmsen specialiseerde zich na zijn studie rechten in belastingrecht en werkte tot zijn negenenvijftigste als belastingadviseur. Mevrouw Harmsen had het conservatorium gedaan met zang als hoofdvak en piano als bijvak. Er werden vier zonen geboren; Stijn, Bas, en tweeling Chiel en Rik. "Paardrijden was onze grote hobby. Eerst gingen onze twee oudste zoons paardrijden, maar al gauw reed het hele gezin." Na in Arnhem en Oosterbeek gewoond te hebben, verhuisde het gezin naar de Hertogweg in Bennekom waar ook ruimte was om paarden te houden en paard te rijden. Zodra Timo en Marijke met pensioen waren, verhuisden zij voor vijf jaar naar het huis in Frankrijk dat zij in 1979 al kochten. Een verwaarloosde boerderij die zij helemaal opknapten. Van de druiven die zij oogstten uit hun wijngaard, maakten zij hun eigen wijn, de Domaine de Quissat. Inmiddels woont het echtpaar al weer twintig jaar in Bennekom. Aan de muur prijkt nog wel het schilderij dat zij samen schilderden van hun huis in Frankrijk.

Meer berichten