Foto:

Elke dinsdag is het hier schoffeltijd

Van maart tot en met november komen ze elke dinsdagochtend bij elkaar, de tuinclub van Den Appelenburg in Ede. Het appartementencomplex tegenover Cultura ligt er mooi bij dankzij de inspanningen van de zes heren.

Door Diana Kervel

Ede - Standaard wordt gestart met koffie, waarna ook alle nieuwtjes worden uitgewisseld. De overige huurders waarderen de inspanningen zeer. Het eerste lid van de tuinclub, Wim Modderkolk: "We kregen pas nog een stukje vlaai aangeboden van één van de buurvrouwen. Dat moet niet teveel gebeuren natuurlijk, maar het is fijn om gewaardeerd te worden."

Goede sfeer

Den Appelenburg is ongeveer 25 jaar geleden gebouwd met 62 huurappartementen. De vereniging van huurders ging ter ziele ging vanwege gebrek aan bestuursleden. Betaald vanuit de servicekosten kwam er twee keer per jaar een tuinman langs voor het groot onderhoud, het onkruid groeide vervolgens gewoon door. De groenstrook ligt niet alleen aan de straatzijde, ook langs het parkeerterrein aan de achterzijde en er is nog een stuk tussen appartementen in. Wim Modderkolk en zijn vijf wapenbroeders Martin Verpaalen, Wim Dekker, Geurt van de Bovenkamp, Leo Langeveld en Wim de Haas hebben de tuinhandschoen opgepakt en het onderhoud structureel aan gaan pakken. Martin Verpaalen met de nodige zelfspot: "Nu moet je niet denken dat ik precies weet wat ik doe hoor, ik zie ook wel eens een plant voor onkruid aan. Daar doen de anderen niet moeilijk over. De onderlinge sfeer is fijn."

Mooiste kant

Modderkolk is heel blij met alle hulp: "Toen ik hier 15 jaar geleden kwam wonen, werkte ik samen met een vrouw die op een gegeven moment het werk te zwaar vond worden, toen heb ik het enige jaren alleen gedaan. Gelukkig kwam Dekker erbij en nu zijn we zes man sterk." Hoewel ze elkaar ondersteunen is er wel een verdeling gekomen. Van de Bovenkamp zegt plagend: "Samen met Wim de Haas doe ik de voorkant, dat deel ziet er dan ook het mooiste uit." Dan direct er achteraan: "Nee hoor, iedereen doet wat hij kan." Van de Bovenkamp had vroeger een grote moestuin bij zijn eigen huis. "Dat bracht soms zoveel boerenkool op dat je er bijna een rookworst bij moest stoppen anders raakte je het aan de straatstenen niet kwijt. Weggooien deden we niet." Dekker vond het werken in de tuin altijd wel leuk, maar: "Mensen komen in een appartementencomplex wonen om van de tuin af te zijn, omdat het ze boven de kop groeit."

Resultaat

Ook op het bordes van de hoofdentree staan mooie bloembakken. "Het is voorbij met de zomerbloeiers, nu komen de winterviolen er weer in." De bloeitijd van de rododendrons is een waar hoogtepunt in de Appelenburg-tuin.

Wensen hebben de leden van de tuinclub niet: "Zolang we dit qua gezondheid kunnen volhouden is dat beloning genoeg."

Meer berichten