Wilbert Groeneveld (l) en Lodewijk Waanders (r) hopen op een plek binnen de EK-selectie
Wilbert Groeneveld (l) en Lodewijk Waanders (r) hopen op een plek binnen de EK-selectie (Foto: )

Edese turntalenten wagen de sprong

Oktober 2020 staat met een rode cirkel in de agenda's van Lodewijk Waanders (16) en Wilbert Groeneveld (17). Dan hopen de Edenaren er op het EK Teamgym in Kopenhagen bij te zijn. De springtalenten van DOK Ede nemen deel aan het gymtraject wat uiteindelijk moet leiden tot een uitverkiezing voor het EK-team.

Door Ilona van der Werf

Ede - Wilbert was slechts anderhalf jaar toen hij al in de gymzaal was te vinden. "Zodra ik kon lopen, nam mijn moeder mij mee naar peutergym. Mijn moeder had vroeger zelf geturnd en heeft de passie voor de sport op mij overgedragen." Ook bij Lodewijk speelde zijn moeder een grote rol. "Ik was wel wat ouder, een jaar of zeven. Ik ben nog altijd dankbaar dat zij mij hierin stimuleerde. Ook al vindt ze het nu wel jammer dat ik zoveel van huis ben. Twee avonden turnen, twee avonden springen en om de zaterdag voor het EK trainen. Er gaat veel tijd in zitten, maar ik vind het nog steeds ontzettend leuk." Wilbert heeft zich volledig toegelegd op het springen: "Ik bleek meer talent te hebben voor springen. Vandaar dat ik de keuze heb gemaakt om mijn energie daar in te stoppen om te kijken hoe ver ik kan komen."

De jongens zijn met elkaar opgegroeid bij DOK Ede. Naast een hechte vriendschap is er ook een gezonde rivaliteit ontstaan. Wilbert: "Als Lodewijk veel beter wordt dan ik, dan zou ik daar slecht van slapen. We pushen elkaar om tot het uiterste te gaan." "Wilbert en ik houden elkaar scherp", vult Lodewijk aan. "Dat maakt springen ook zo leuk. Turnen is een individuele sport, maar springen doe je met een team. Wat ik van Wilbert kan leren is zijn moed. Hij durft direct de sprongen aan. Ik heb doordat ik nog steeds turn, meer kracht in mijn sprongen."

Hoogste podium

Springen is een relatief onbekende sport in Nederland. "Als ik tegen mensen vertel dat ik aan springen doe, dan moet ik eerst uitleggen dat ik daarmee niet op een paard bedoel", vertelt Lodewijk. Bij springen gaat het om drie onderdelen: vloeroefening, minitrampoline en airtrack. Om de zaterdag zullen de Edenaren trainen met een groep en als ze tot de twaalf beste horen mogen ze mee naar Kopenhagen.

"Het EK is het hoogst haalbare binnen de sport, er is geen WK of Olympische Spelen. Het zou heel gaaf zijn om op het EK mijn sprongen te laten zien", kijkt Wilbert al uit naar Kopenhagen. "Een horrorscenario zou zijn om reserve te moeten staan. Om er zo dichtbij te zijn, en het dan net niet mogen doen. Maar goed, daar gaan we niet van uit. We hebben een heel jaar om te leren, beter te worden en ons te kwalificeren." Na het succes op het NK, waar teamwinst werd behaald, wil Lodewijk het nu laten zien op het EK: "Dat is uiteindelijk waarom we al die uren er in stoppen. Om daar binnen twee minuten de beste oefening uit ons leven te springen."

Om de EK-droom te realiseren zijn sponsors meer dan welkom. Geïnteresseerd om Lodewijk en Wilbert op weg te helpen naar Kopenhagen? Mail dan naar: ctl@dok-ede.nl.

Meer berichten