Verkeer dat onder winkelcentrum Stadspoort door Ede binnenrijdt, komt een replica van een Horsa Glider tegen (foto: Jacqueline Imminkhuizen)
Verkeer dat onder winkelcentrum Stadspoort door Ede binnenrijdt, komt een replica van een Horsa Glider tegen (foto: Jacqueline Imminkhuizen) (Foto: )

Zweefvliegtuig op dak van Stadspoort

Het verkeer dat onder winkelcentrum Stadspoort door Ede binnenrijdt, komt sinds kort een replica van een Horsa Glider tegen. Een Horsa is een zweefvliegtuig die tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd voor luchtlandingsoperaties. Vorige week dinsdag werd de replica officieel onthuld door de burgemeester.

Door Jacqueline Imminkhuizen

Ede - De Horsa Glider werd onder andere gebruikt tijdens Operatie Market Garden, dat op de dag van de onthulling exact 75 jaar geleden begon. In totaal zijn er 3750 van die vliegtuigen gebouwd, deze zijn allemaal tijdens operaties verloren gegaan. Het nagebootste vliegtuig was een idee van burgemeester Verhulst. Hij dacht in eerste instantie aan het dak van het raadhuis, maar door zonnepanelen en nooduitgangen was dat niet haalbaar. "Iemand kwam toen met het idee om hem op het dak van de Stadspoort te plaatsen. Een mooie locatie, want heel veel mensen komen hier Ede binnen."

75 jaar vrijheid Ede

Het vliegtuig staat symbool voor het project '75 jaar vrijheid' dat in januari 2019 ontstond. Initiatiefnemers hiervan zijn Gemeente Ede, Cultuurfonds Ede, Militaire Historie Ede en MKDO. "Rondom dit thema worden er van augustus 2019 tot en met mei 2020 meer dan honderd evenementen georganiseerd om de aanloop naar en het einde van de Tweede Wereldoorlog te herdenken, gedenken en vieren", vertelt de voorzitter van Cultuurfonds Ede. Gerard Gijsbertsen van Platform Militaire Historie Ede gaf, gekleed in militair uniform, een korte historische duiding van de Horsa. Daarna werd het vliegtuig op militaire wijze officieel onthuld; met een luide schreeuw gevolgd een toost. Het zweefvliegtuig zal tot en met mei 2020 te zien zijn.

De replica van de Horsa Gilder is gebouwd door Delware Company en de signing is uitgevoerd door signingbedrijf Reklet in Ede. De kosten voor het project worden volledig gedragen door vier sponsoren uit de gemeente Ede: van Veen Advocaten, Topparken, Boschland Accountants en de Reehorst.

Meer berichten