Op de Ginkelse Heide heeft de Britse veteraan John Jeffries het Landmark Vensters op het Verleden onthuld.
Op de Ginkelse Heide heeft de Britse veteraan John Jeffries het Landmark Vensters op het Verleden onthuld. (Foto: )

Herdenkingsmonument voor luchtlanding Ginkelse Heide

Op de Ginkelse Heide heeft de Britse veteraan John Jeffries het Landmark Vensters op het Verleden onthuld om daarmee de luchtlandingen van 18 september 1944 te herdenken. Daarmee hebben alle gemeenten in de Airborne regio een eigen plek om operatie Market Garden te herdenken.

Ede - Provincie Gelderland heeft bijgedragen aan het monument. Peter Drenth, verantwoordelijk voor het herdenkingsprogramma Gelderland herdenkt: ''Iedere Airborne gemeente heeft nu een plek om te herdenken wat hier 75 jaar geleden is gebeurd. En dat is belangrijk. Er zijn steeds minder mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Dat het in de geschiedenisboeken staat is niet voldoende voor de toekomst. Vrijheid moet je onderhouden. En een plek om te herdenken is daarbij heel belangrijk.''

John Jeffries

De Britse oorlogsveteraan John Jeffries, 97 jaar oud, maakte operatie market garden 75 jaar geleden van dichtbij mee. Hij was een van de Britse paratroopers die uit een van de overvliegende Dakota's naar beneden sprong. Hij raakte tijdens de parachutesprong boven de Ginkelse Heide gewond. De Duitsers namen hem gevangen. Drenth vindt het heel bijzonder dat juist Jeffries nu het monument mocht onthullen: ''Ik heb diep respect voor John Jeffries, en zijn moedige optreden in september 1944.''

Stalen vensters

Het kunstwerk is ontworpen door kunstenares Karin Colen. Het bestaat uit vijf stalen vensters van zes meter hoog met neerdalende parachutisten. De Engelse parachutist op het middenpaneel is levensgroot. Bij het kunstwerk wordt het verhaal van Market Garden verteld, het offensief waarbij in september 1944 de geallieerden probeerden de Duitsers te verslaan.

Gelderland Herdenkt

In Gelderland is de komende negen maanden een uitgebreid programma om 75 jaar vrijheid en te vieren en te herdenken. De onthulling van het monument is daar een onderdeel van.

Meer informatie: www.gelderlandherdenkt.nl.

Meer berichten