Eric Lansu legt in acht dagen de afstand Leeuwarden - Antwerpen af in zijn rolstoel  (foto: Diana Kervel)
Eric Lansu legt in acht dagen de afstand Leeuwarden - Antwerpen af in zijn rolstoel (foto: Diana Kervel) (Foto: Diana Kervel)

'Laat gehandicapten juist meedoen'

"De dokter vroeg aan mij welke uitdaging ik dit jaar aan zou gaan. Als iedere beweging broodnodig is maar wel continue zeer doet, heb je extra stimulans nodig. Met de rolstoeltocht van Leeuwarden naar Antwerpen probeer ik mensen tot bewegen te inspireren. Als we daarbij dan ook donaties krijgen, is dat mooi meegenomen."

Door Diana Kervel

Bennekom - Eric Lansu heeft de Stichting Friesland beweegt tien jaar geleden opgericht toen hij gevraagd werd om een wandeltocht te organiseren over de stranden van de Waddeneilanden. "Toen ik door een zenuwaandoening in een rolstoel terecht kwam, heb ik mijn werk als interim manager vaarwel gezegd en mijn volledig op de stichting gericht. In eerste instantie op het organiseren en ondersteunen van actieve recreatie in Friesland en vervolgens ook voor het bieden van werkervaringsplaatsen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt."

Beperkend denken

Hoewel de stichting zich niet specifiek op gehandicapten richt, is het thema 'laat gehandicapten gewoon meedoen' de rode draad. Zo bieden ze een uitleentraject van gehandicaptenvoorzieningen. "Je mag dan wel een beperking hebben, dat wil niet zeggen dat je niets meer kunt. Vorig jaar heb ik op verzoek van de organisatie de elfstedenwandeltocht per rolstoel afgelegd. Men was nieuwsgierig of het mogelijk was. Een positieve insteek, waarbij ik wel af en toe de hulp heb moeten inroepen bij obstakels. Enthousiast geworden heb ik toen bij een ander wandelevenement geïnformeerd waarbij ik te horen kreeg dat ik achteraan zou moeten starten, niemand mocht inhalen en ze gaven aan de route niet vooraf te gaan controleren. Teleurstellend voor mij, een gemiste kans voor hen."

Helling

Met de begaanbaarheid van de wegen en stoepen in de gemeente Ede is het ongeveer net zo bedroevend als in andere steden zegt Eric Lansu. "De hellingshoek voor een rolstoel is maximaal 6 procent. Bij een stoephoogte van 10 cm, zit al gauw de voetsteun in de weg. Trottoirs worden minder gezien als doorgaande weg, maar meer als een uitstapplaats voor een automobilist. Onze stichting maakt zich sterk voor toegankelijkheid voor iedereen en adviseert daarover ook gemeenten."

Angst voor paarden

Voor de volgende uitdaging heeft Lansu ook al een idee. "Ik ga meedoen aan zoveel mogelijk verschillende sporten. Dan denk ik niet aan de rolstoelvarianten van tennis en basketbal, maar aan het samen actief zijn met bijvoorbeeld paardrijden. Ik wil aan gehandicapten laten zien wat mogelijk is bij sporten, maar ook de sportverenigingen aan het denken zetten bij het aanleggen van voorzieningen.''
''Ik moet dan nog wel even mijn angst voor paarden overwinnen, maar dat is weer een heel ander verhaal", zegt Eric Lansu met een grote lach op zijn gezicht.

www.ericrolt.nl

Meer berichten