Directeur Jos van Ginkel met Meta Moerman, voorzitter van de Vereniging van Vrienden openen de expositie zij/hij gekleed (foto: Diana Kervel)
Directeur Jos van Ginkel met Meta Moerman, voorzitter van de Vereniging van Vrienden openen de expositie zij/hij gekleed (foto: Diana Kervel) (Foto: Diana Kervel)

'Een wijf was ooit een heuse eretitel'

In het Kijk & Luistermuseum wordt in oktober de maand van de geschiedenis gevierd. Vorig jaar was het landelijke thema 'opstand', dit jaar is voor 'zij/hij' gekozen. Directeur Jos van Ginkel: "We hebben lang nagedacht hoe we in het museum invulling geven aan dit thema en hebben uiteindelijk voor kleding gekozen."

Door Diana Kervel

Bennekom - In de expositie is gekeken hoe dames- en herenkleding is gebruikt door de eeuwen heen, de verschillen tussen arm en rijk, maar ook de ontwikkelingen in de tijd. "We hebben de vrouw hierin centraal gesteld." Alle kleding- en gebruiksvoorwerpen zijn in het depot van het museum gevonden.

Schijnwerper op vrouw

De rol van de vrouw in de geschiedenis is lang onderbelicht geweest. Een heel nieuwe generatie aan historici is opgestaan die anders naar geschiedenis kijkt, afwijkende vragen durft te stellen en dus ook verrassende antwoorden weet te krijgen. Het boek 'Wijvenwereld' van historicus Jelle Haemers geeft bijvoorbeeld een verrassend beeld op de late middeleeuwen waarin vrouwen als 'wijven' door het leven gingen en de schijnwerpers richt op rijke onderneemsters, ambachtsvrouwen, criminelen, begijnen en ook alle clichés onderuit haalt. "Een wijf was een eretitel in de middeleeuwen. Koopwijven hadden bijvoorbeeld een zelfstandige rol in het economische leven. Ook in andere periodes wordt de invloed van vrouwen meer belicht. Heden ten dage zitten er wellicht barstjes in het glazen plafond, maar daar valt nog veel winst te behalen."

Van dijzak naar handtas

"Een typisch vrouwelijk kledingstuk was de 'dijzak' waarin een vrouw onder haar rokken belangrijke voorwerpen meenam, waaronder de sleutel van de linnenkast met daarin haar bruidsschat. Later werd de dijzak vervangen door handtassen. Ook daarvan hebben we mooie voorbeelden."

Historisch Oud-Bennekom

"Met de foto's van Historische Vereniging Oud-Bennekom hebben we het geheel verluchtigd en konden we er ook een plaatselijk tintje aangeven. Ik ben ontzettend veel dank verschuldigd aan de medewerkers en vrijwilligers van het museum."

Vrienden

De vaste collectie met de 200 mechanische muziekinstrumenten uit de 19e eeuw en objecten vanuit de Veluwse streekhistorie trekken jaarlijks ongeveer 11000 bezoekers. De poppen in het museum waren inmiddels dringend aan vervanging toe. De Vereniging Vrienden van het Kijk & Luistermuseum heeft geld ter beschikking gesteld om de poppen te vervangen met ware museummannequins. Deze zijn onthuld tijdens de opening van de wisseltentoonstelling.

De expositie 'zij/hij gekleed' is tot 30 november te zien in het Kijk & Luistermuseum in Bennekom. De nacht van de geschiedenis is op 26 oktober.

kijkenluistermuseum.nl

Meer berichten