Hajar Essanoussi is nog maar achttien jaar en zit nog op de middelbare school, maar heeft nu al twee bedrijven. (foto: Jacqueline Imminkhuizen)
Hajar Essanoussi is nog maar achttien jaar en zit nog op de middelbare school, maar heeft nu al twee bedrijven. (foto: Jacqueline Imminkhuizen) (Foto: )

18-jarige Hajar wil het verschil maken

Hajar Essanoussi is nog maar achttien jaar en zit nog op de middelbare school, maar heeft nu al twee bedrijven. En in de zomervakantie deed ze ook nog eens mee aan het programma ZomerOndernemer in Ede. Hajar: "Als klein kind wilde ik al heel graag een eigen bedrijf."

Jacqueline Imminkhuizen

EDE - De ambitieuze scholiere zit in de eindexamenklas van de HAVO aan het Pallas Athene College, maar dat weerhoudt haar er niet van om twee bedrijven te starten. In maart begon ze haar eerste bedrijf, Essa Media. "Hiermee help ik bedrijven met hun social media marketing, om zo meer klanten te krijgen", vertelt ze.

En in augustus startte ze haar andere bedrijf, Essa Talks. Hajar: "Met Essa Talks geef ik workshops en gastlessen aan jongeren over 'Inzicht creëren in jouw toekomst'. Ik wil mij vooral richten op jonge vrouwen, maar iedereen is welkom. Tijdens de workshops ga ik in op drie punten: mindset, doelen stellen en behalen en zelfverzekerdheid. Veel jongeren zijn nog onzeker. Ik wil ze helpen om bijvoorbeeld een opleiding te kiezen die ze écht leuk vinden en dat ze niet in hun tweede jaar weer moeten switchen. De testprogramma's die nu op scholen worden gegeven helpen gewoon niet. Of jonge mensen die een onderneming willen starten, maar niet durven. Mijn doel is dat ze ook echt actie gaan ondernemen als ze de deur uitgaan. Ik wil jonge vrouwen heel graag motiveren en inspireren. Ik deel veel daarover op Instagram. Waar ik echt voor sta is meer vrouwen in ondernemingen en hogere functies. Ik wil daar graag het verschil in maken. Mijn grote doel is om internationaal te gaan en te spreken op TEDx."

Op 31 augustus gaf Hajar haar eerste workshop in Cultura. "Ik heb zelf alles geregeld. Er waren twaalf mensen aanwezig en het ging erg goed. Van de feedback heb ik veel geleerd." De jonge onderneemster wil zich dit jaar wel vooral focussen op school. "Ik zit nu in mijn examenjaar en wil echt mijn diploma halen. Dus dat gaat voor. Ik probeer daarin een goede balans te vinden. Ik heb zoveel ambities, maar gelukkig steunt mijn familie mij overal in en daar ben ik erg blij mee."

Meer berichten