Rijksambtenaren RVO op de weegbrug bij de tweede bio-energie installatie in Ede.
Rijksambtenaren RVO op de weegbrug bij de tweede bio-energie installatie in Ede. (Foto: )

'Zware' delegatie RVO bezoekt Warmtebedrijf Ede

Warmtebedrijf Ede kreeg onlangs bezoek van een 'zware' delegatie van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO). Een delegatie van ruim 4000 kilogram, zo gaf de weegbrug van de bio-energie installatie in Ede aan.

Ede - Voorafgaand aan het bezoek aan de bio-energie installatie, werd op locatie van De Fietser een presentatie door Dhr. Kleijnen van Warmtebedrijf Ede verzorgd. Kleijnen: "In 2012 was er vanuit de nu grote spelers op de warmtemarkt nog weinig interesse om een warmtenet aan te leggen. Warmtebedrijf Ede is in dat gat gesprongen met als resultaat dat in 2013 onze eerste bio-energie installatie is gebouwd".

Over het maatschappelijk debat over warmtenetten en bio-installaties werd van gedachten gewisseld. Kleijnen: "Alles wat nieuw is, zorgt voor weerstand. Bij bio-energie installaties ligt de focus op de uitstoot van fijnstof. Wanneer er wordt aangekondigd dat elders voor nood dieselaggregaten (ook fijnstof) worden ingezet, wordt daar gek genoeg veel minder drukte over gemaakt."

Op de vraag hoe het zit met de CO2, raadt Kleijnen aan om in mogelijkheden te denken. "Binnen 10 jaar zijn de ontwikkelingen naar verwachting zo ver dat er geen CO2, maar zuurstof uit de schoorsteen komt".

Meer berichten