Buurtspraak Ede en Veldhuizen. (foto: Bert Vos)
Buurtspraak Ede en Veldhuizen. (foto: Bert Vos) (Foto: Bert Vos)

Buurtspraak Veldhuizen: nu ook erkend in Nederland

In de huidige tijd van het vooruitkijken en steeds sneller vernieuwen, is het belangrijk om je te realiseren hoe dit alles tot stand is gekomen. Zo kan de plek waar je geboren bent of nu woont al lange tradities hebben. De Buurt Ede en Veldhuizen, waar in 1360 al over gesproken werd, heeft zo een bijzondere traditie.

Ede - In deze ‘oer democratie’ kwamen mensen minimaal één maal per jaar bij elkaar om in een Buurtspraak samen te beslissen over gezamenlijke stukken grond, regels en het onderhoud van de Buurt. Wat bijzonder is aan de Buurt Ede en Veldhuizen, is dat de Buurt nog bestaat en deze Buurtspraak nu nog plaatsvindt. Dit is zelfs zo bijzonder dat onze Buurtspraak erkend is als Cultureel Immaterieel Erfgoed.

Om de instandhouding van deze vorm van cultuur samen te vieren organiseert de Buurt een Buitengewone Buurtspraak. ''Op dit unieke evenement zal de bijschrijving op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland formeel plaatsvinden en vieren wij met de aanwezige geërfden en geïnteresseerde deze mijlpaal voor de Buurt. Wij willen dit met zo veel mensen als mogelijk vieren en daarom hopen wij u op 19 september vanaf 19.30 uur te mogen verwelkomen bij Cultura in Ede.'' Komt u ook? Meldt u aan via buurtspraak2019@gmail.com.

Meer berichten