Anja Rozeboom (midden) geflankeerd door voorzitter Wijngaard, Vlegelvrouw, echtgenoot Marcel, burgemeester Verhulst en heidehoogheden. (foto: Diana Kervel)
Anja Rozeboom (midden) geflankeerd door voorzitter Wijngaard, Vlegelvrouw, echtgenoot Marcel, burgemeester Verhulst en heidehoogheden. (foto: Diana Kervel) (Foto: Diana Kervel)

Goud en brons voor allround vrijwilliger

Op de 37ste Vlegeldag is in Bennekom Anja Rozeboom de vierde vrouw die de Gouden Vlegel opgespeld heeft gekregen en wel door heidekoningin Calluna 44ste.

Diana Kervel

Bennekom - De verkiezingsuitslag bleef tot het laatste moment een grote verrassing. De genomineerde vleugeldraagster moest dan ook onverwacht haar activiteiten op de informatiekraam staken om het kleinood in ontvangst te nemen. De gouden vlegel is een erkenning voor de persoon die veel betekent voor Bennekom in het algemeen en Vlegeldag in het bijzonder. Bij het opspelden refereerde burgemeester René Verhulst aan het vele werk dat mevrouw Rozeboom (zeg maar gewoon Anja) voor de Vlegeldag heeft verzet. "Ik heb mij laten vertellen dat het allemaal begonnen is in 2007 toen Anja's dochter verkozen werd tot heideprinses. Met die Heideweek in het achterhoofd is zij zich gaan inzetten voor de Vlegeldag. Allereerst in de werkgroep maaltijden en uiteindelijk in het bestuur waarbij ze de pr en communicatie en volwassen gehalte heeft gegeven." Anja is niet alleen actief voor de Vlegeldag maar ook voor Kinderdorp, zit in de medezeggenschapsraad van de Wingerd en daarnaast kan de kerk op haar inzet rekenen. "Ze zet zich breed in voor Bennekom. Daarom hebben wij gemeend om ook het Bronzen Zwijn van de gemeente Ede aan haar te overhandigen."

Voorbeeldfunctie

Peter Wijngaard, voorzitter van Vlegeldag, kijkt daags na het evenement terug op een geslaagde dag met bijna 30.000 bezoekers. Dit aantal vraagt de nodige maatregelen, de vergunningseisen van de gemeente Ede zijn streng. "Dat is prima. Er zijn in Nederland verschillende voorbeelden geweest waardoor dit op scherp is gezet.
Wij hebben gemeend om een nieuw systeem in te richten rondom verkeersveiligheid en beveiliging. We hebben advies ingewonnen bij iemand die ook betrokken is bij de 5 mei viering in Wageningen. We hebben een voorbeeldfunctie daarin gekregen, ook de organisatie van de Oud-Lunterse dag is bijvoorbeeld komen kijken."

Weer

Wijngaard vervolgt: "Het was gezellig druk. We hadden een gemêleerde groep met demonstraties van oude ambachten, een breed aanbod op de vlegelmarkt en ook de muziek viel in goede aarde." Het weer speelde een belangrijke factor op Vlegeldag. "Met een temperatuur van bijna 30 graden in combinatie met de drukte werd een aantal mensen bevangen door de hitte, maar dankzij ons team konden we hier adequaat op inspelen. " Het voorspelde onweer gooide voor de officiële stop nog roet in het eten. "De deelnemers Henk en Mick aan de Voice Senior hebben we daarom met 5 minuten moeten inkorten. Overigens hebben die oude rock-'n-roll nummers nog steeds een fantastische aantrekkingskracht op jong en oud. Voor volgend jaar hebben we leuke ideeën opgedaan. De formule van het oogstfeest staat echter recht overeind."

Meer berichten