Links Brent en rechts Richard. (Foto: hajaressaphotography)
Links Brent en rechts Richard. (Foto: hajaressaphotography) (Links zie je Brent en rechts op de foto zie je Richard (Foto: hajaressaphotography) )

Studentenbedrijf behoort nu tot top

De jonge ondernemers Richard, Brent, Bart en Marco hebben Bambook opgericht in Ede. Tijdens hun studie is het bedrijf opgericht. Bambook bestaat inmiddels vijf jaar.

Door Hajar Essanoussi

Ede - De jonge ondernemers zijn in hun derde jaar bedrijfskunde op de CHE begonnen met hun Student Company. Ze hadden de keuze tussen een stage volgen of een eigen Student Company beginnen. 'Wij willen het ondernemerschap verder bekijken', aldus de jongens.

'Het was wel lastig om aan een idee te komen, want je hebt een half jaar de tijd om een bedrijf op te richten terwijl je een goed idee niet kunt forceren', vertelt Brent.

Rangschikkend kwam er een idee van 'uitwisbare schriften'. 'We hadden één voorwaarde: alle vennoten moeten enthousiast zijn over het idee.' De mannen deden een marktonderzoek en het bleek dat er niet veel vraag naar uitwisbare schriften was. Ondanks dat zetten ze het idee voort, omdat ze geloofden in het product en de onderneming.

Op de webshop konden de mensen het bestellen. En daarmee konden ze de schriften maken. De belangrijkste les die ze leerden was: 'heel veel doorzettingsvermogen en een klein beetje geluk'. Ze werden begeleid door een ondernemer die enthousiast was over het bedrijf en aan het begin het zetje gaf om door te gaan.

'De eerste twee jaar hebben we onszelf niks uitgekeerd, we wilde alleen dat Bambook zou doorgroeien', aldus de jongens. 'We hebben vaste werktijden. Ik voel me toch al snel 'schuldig' wanneer ik om 10.00 uur begin. Zeker met personeel erbij voel je meer verantwoordelijkheid en besef je dat je rol anders is', aldus Richard.

Brent vertelt hoe het idee voor hun bedrijf is ontstaan: 'Papierverspilling is een groot thema. We wilden een bedrijf worden dat een product kan maken, denk aan Flipovers, uitwisbare schriften en oprolbare whiteboards. Een bedrijf dat de wereld iets beter kan maken. Voor elke product dat wordt gekocht planten we een boom. Het was begonnen als compensatie voor de co2 uitstoot in de productie proces.' Ze zijn ook met fietskoeriers gaan samenwerken tijdens het transporteren. In dertig fietskoeriersteden worden brievenbuspakketten op de fiets afgeleverd. Duurzaamheid staat voorop, van de mensen die het maken tot de materialen die ze gebruiken tot het leveren van de pakketjes.

'We zijn trots op de klanten in Nederland, zoals het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Heineken en Duitsland: Mercedes. In België liggen we vanaf de zomer in honderden winkels. De boekjes worden gemaakt in Ede, door mensen die afstand hebben op de arbeidsmarkt. Daarmee zien we dat ze direct een zinvolle dagbesteding hebben. We willen wakker worden in een wereld waarin mensen niet meer verspillen en verantwoord omgaan met hun middelen.' Bambook is genomineerd door de KVK innovatie top 100 van Nederland.

Meer berichten