De zomer staat in Cultura grotendeels in het teken van workshops en tentoonstelling. (Foto: Jacqueline Imminkhuizen)
De zomer staat in Cultura grotendeels in het teken van workshops en tentoonstelling. (Foto: Jacqueline Imminkhuizen) (Foto: )

Cultura omarmt 'Edese Meiden'

De zomer staat in Cultura grotendeels in het teken van workshops en tentoonstelling. De Facebook-groep 'De Edese Meiden' is in de maand augustus en september kind aan huis.

Ede - De 'Edese Meiden' brengt in kaart welke vrouwen actief zijn als ondernemer. De groep bestaat sinds 1 januari 2018. Inmiddels zijn meer dan 400 leden aangesloten bij de groep. Eén van de organisatoren, Geralda van Ginkel, legt uit wat het doel van de Zomerexpositie is. "Het betreft, en de naam zegt het al, een groep voor vrouwen", begint ze. "Ze zijn afkomstig uit Ede, maar een echte grens wat betreft afkomst trekken we niet. Zo zijn er ook leden uit Arnhem, Barneveld en zelfs Amersfoort. Het doel van deze expositie is om professionele kunstenaars, die deel uitmaken van de groep, een podium te bieden."

Tijdens de expositie is er dan ook een breed scala van kunstvoorwerpen te bezichtigen. Dat varieert van 'recycle design' tot 'fotografie'. "Het feit dat er zoveel verschillende kunstvormen te bezichtigen zijn, is volgens ons best wel uniek", gaat Van Ginkel verder. "Vrijwel alle kunstenaressen verdienen er hun brood mee." Maar de expositie behelst meer dan alleen het bieden van een podium voor fraaie kunstwerken. Elke woensdag- en zaterdagmiddag mag ook de jeugd zich uitleven. Onder begeleiding van onder meer Van Ginkel en Jantina Boelens kunnen de jeugdigen uit de omgeving twee uur lang hun creatieve ei kwijt. De workshops worden door de bank genomen uitstekend bezocht. Immers, het is vakantietijd. Boelens is enthousiast. "Het brengt ze in vervoering, dat zie je zo", zegt ze met een grote glimlach. "Het is mooi om te zien hoe de kinderen uit verschillende invalshoeken te werk gaan. Dat is ook het mooie van kunst. Dat is niet in één werkwijze samen te vatten."

Boelens werkte in het onderwijs en is inmiddels gepensioneerd. Op haar website is de boodschap kort en bondig. 'Samenspel en contrast in kleur en stemming. Natuur is aarde, water, lucht en vuur'. Het etaleren van haar werken is de ultieme beloning. "Natuurlijk. Je wilt het liefste dat je creaties een zo groot mogelijk publiek trekken. Daar gaat het uiteindelijk om."

Steeds warmer

"Ik heb geen zin", laat één van de jongelingen weten. "Maar daar heeft elke kunstenaar wel eens last van", reageert Elise Huiberts, één van de organisatoren, gevat. De jongeman zit tegenover een ijverige jongedame, die er een buitenaardse wijze op nahoudt. "Ik teken de aarde en de planeten", vertelt ze openhartig. "En daar komt nog een tekst bij. 'God heeft de aarde de geschapen en daar ben ik blij mee'. Maar volgens mijn vriendin gaat het niet zo goed met de aarde. Het wordt steeds warmer." Dat geeft ook aan dat de jongste jeugd precies weet wat er speelt anno 2019. Maar een loopbaan in de kunst, dat gaat hem waarschijnlijk niet worden. "Ik wil later iets met dieren doen." Ook een nobel streven. De 'Edese Meiden' is nog tot 7 september actief. Meer informatie is te lezen op de Facebook-pagina.

Meer berichten