Foto: ARJAN VAN BRUGGEN NETHERLANDS

Column Raadslid Pieter Kool: Kliko-inspectie

Vuilverwerking, hergebruik van reststoffen en het composteren van tuinafval hebben volop de aandacht binnen de Gemeente Ede. Durft u echter uw kliko te laten inspecteren op de juiste splitsing van uw aanbod van (rest)afval?

Als je op de ophaaldagen naar de kliko's kijkt die aan de weg staan, dan wrijf je soms je ogen uit wat je ziet! Deksels die niet dicht kunnen, restafval kliko's waar plastic zakken uitsteken of waar je oud papier of blik bovenop kunt vinden.

Zonde om al die dure materialen niet te kunnen hergebruiken. Soms heb je het gevoel dat mensen al het vuil maar dumpen in de eerst volgende kliko die wordt leeg gemaakt. Regelmatig zie ik dat mensen de groene kliko vullen met tuinvuil. Als ze de heg knippen dumpen ze gewoon een deel in de PMD container. Helaas zie ik zelf soms wat minder goed kleuren maar de kliko's kan ik nog goed van elkaar scheiden qua kleur.

En weet u wat nu zo jammer is? We gaan dit met z'n allen gewoon betalen. Ook in het komende jaar zal de kostendekkingsgraad verhoogd worden of op z'n Lunterens: je gaat voor de restafval kliko gewoon meer betalen. Deels komt dat gewoon doordat we niet de moeite nemen om glas in de glasbak te deponeren, papier in de blauwe deksel kliko aan te bieden en ga zo maar door! Wist u dat u op diverse plaatsen uw luiers en incontinentie materiaal kunt inleveren? Dat scheelt u trouwens al heel veel ruimte in de restafval kliko.

Binnen de ambtelijke dienst van de gemeente zijn er personen die u graag op weg helpen als u het nog (steeds) niet begrijpt. Laten we ook hiermee duurzaam bezig zijn, het scheelt ons allemaal in de portemonnee als we hier gezamenlijk aan werken. Bent u bereid om mee te werken? Dan kunnen we met z'n allen deze dienst betaalbaar houden. Vraag ook gerust om een tweede bruine kliko voor tuinafval, dat is beter voor de verwerking en zo helpen we elkaar weer een duurzaam stapje verder!

Meer berichten