Foto: Nando Eskes

Column Nando Eskes: Boreaal

De aarde blijft wel bestaan, dat is het probleem niet. Tot we een ruimtekernbom maken die met zo’n kracht ontploft dat het de aarde een stukje, een klein stukje maar, uit z’n koers brengt. Tot die tijd kunnen we onze gang gaan met ons zelfzuchtige bestaantje.

Dat de aarde ondertussen verschroeit en verdort en alleen de rijken zichzelf kunnen handhaven, ach, wie maalt daar om. We vliegen voor onze vakantie over de Middellandse Zee, naar ergens, waar ondertussen onder ons arme drommels het hoofd letterlijk boven water proberen te houden, maar velen van hen verschrikkelijk verdrinken. En mochten er drenkelingen gered worden, dan hebben we de vox populi, de stem van het volk, die roept: kruisig hen, kruisig hen, gooi ze terug de zee in, terug naar Afrika. Het Afrika, waar klimaatrampen al overal plaatsvinden, waar nomadische herdersvolken en landbouwers met elkaar in conflict komen wegens ruimtegebrek, waar de woestijn oprukt, stormwinden en zondvloedregens vele armzalige woningen omver kegelen en ondertussen de Westerse en Aziatische grootmachten hun invloed gebruiken om elkaar te bestoken.

Het is niet alleen in Afrika, het is ook in Canada en in Brazilië waar onmachtige mensen, vaak oorspronkelijke bewoners, lijden onder het geweld van de westerse vraag naar natuurlijke hulpbronnen. Wij westerlingen, en steeds meer ook de Aziaten, wij wonen de wereld uit. Rechtse populistische leiders, die hierin voorgaan, krijgen veel steun van christenen. Zijn dat naamchristenen, vraag ik mezelf af, omdat ik zelf ook christen ben. Of ben juist ik een naamchristen? Christenen helpen mee bij het in stand houden van zoveel slechte dingen. Zij stemmen op mensen die andere mensen als groep wegzetten en willen onderdrukken. Was het niet een mens, Jezus, die de ander in de ogen zag en met ontferming was bewogen? Als we het dan over de wortels van onze beschaving hebben — zouden we daar niet eens gaan beginnen?

Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks.

Meer berichten