Foto: indebuurt Ede

Kees is goochelaar: 'Er komt geen magie bij kijken, alles is verklaarbaar'

Hanneke van Olst

Jaren geleden vermaakte Kees Ros het bezoek in zijn diplomatenwoning in Rusland. Nu helpt hij kinderen met problemen om al goochelend meer zelfvertrouwen te kweken. Wij spraken deze Edenaar over zijn bijzondere hobby en legden uiteraard ook wat goocheltrucs vast op beeld.

Ede - Kees goochelt al zijn hele leven. Op zijn achtste brak hij zijn arm. "Ik mocht van mijn vader een cadeautje uitkiezen en koos een goocheldoos", legt hij uit. Een nieuwe hobby is geboren en Kees leert zijn eerste trucjes van zijn vader. Een levensbestendige hobby, want ondertussen is hij met pensioen en nog steeds niet gestopt met goochelen. "Mijn hele leven heb ik dit als hobby gehad omdat ik geen muziek kan maken maar optreden wel leuk vindt", lacht hij.

Niet zomaar een hobby, maar eentje waar heel wat uren in gaan zitten. Vooral de laatste 25 jaar is hij actief als lid van de Nederlandse Magische Unie (NMU), het overkoepelende orgaan in Nederland voor goochelaars, en goochelaar bij de Stichting Magic Care. Hij doceert op de jeugdafdeling van de NMU in Arnhem en Utrecht en is al dertien jaar secretaris in het landelijke bestuur.

Voor Stichting Magic Care is hij in ziekenhuizen en plekken als Villa Pardoes van de Efteling door het hele land te vinden. "Het doel is om kinderen een paar eenvoudige trucs te leren. Dan kunnen ze iets wat anderen niet kunnen en leren ze vaardigheden, waaronder motorische en sociale. Op die manier krijgen ze meer zelfvertrouwen. Aan het eind van de dag presenteren ze de trucs voor elkaar."

Goochelen is iets wat iedereen kan leren, meent Kees. Er komt geen echte magie bij kijken, alles is verklaarbaar. "Goochelaars oefenen soms wel een jaar op een truc, vooral als ze er hun brood mee verdienen. Van die goochelaars die opeens een hand kaarten tevoorschijn toveren, ik doe het ze niet na."

Is goochelen nu weer populair door figuren als Victor Mids en Dynamo? Volgens Kees zijn er altijd beroemde goochelaars geweest. "Toen ik tiener was, had je Fred Kaps. Hij was drie keer wereldkampioen. Uri Geller ken je vast nog wel. De veertigers van nu herinneren zich Hans Kazàn goed en daarna kwam de periode van Hans Klok. Met David Blaine en Dynamo heb je de YouTube-generatie." Wel is er wat verandert in de manier waarop trucs worden getoond. "Een goochelaar is niet meer iemand die iets kan wat jij niet kunt. De truc gebeurt nu in de handen van het publiek, daar zit de verrassing."

"Het probleem met YouTube is dat mensen goochelaars imiteren. Tijdens de lessen die ik geef, zeg ik: ik wil jou zien, geen kloon van iemand anders. Laat dezelfde truc eens zien als jezelf.

Hij denkt dat zo'n 3500 mensen in Nederland goochelen, als hobby of beroepsmatig. Zelf zou Kees geen goochelaar van beroep willen zijn. "Goochelaars zijn zzp' ers en moeten ook de marketing doen, elke opdracht binnenhalen. Dat zou ik niet willen. Ik wilde vroeger twee dingen worden: diplomaat of journalist. Ik ging het leger in, maar eindigde als militair diplomaat waarbij ik veel stukken moest schrijven. Dus uiteindelijk heb ik beide beroepen nog beoefend."

Kees was diplomaat in Rusland en zat aan tafel met regeringsleiders. "Aan het eind van de maaltijd kwam er altijd wel een stukje goochelen." Rusland is ook de plek waar hij voor het eerst in aanraking kwam met goochelclubs. "Ik raakte aan de praat met een goochelaar. Hij nodigde me uit in zijn club, daar werd ik lid van en dat ben ik nu nog steeds. De leden zie ik af en toe, er waren er ook een paar op het Dutch Festival of Magic in Ede", waar Kees mede-organisator van was.

Tijdens het Dutch Festival of Magic werd het NK Goochelen gehouden. Wie een kampioenschap goochelen wint, is nog best lastig om te bepalen. "Het is een podiumkunst, het is niet zoals bij schaatsen dat je kunt meten wie de snelste tijd heeft. Er zijn ook veel verschillende goochelaars, zoals illusionisten, cartomagie (met kaarttrucs), mentalisten enzovoorts. De hamvraag is: wat is de entertainmentwaarde?"

Als er nu vraag is voor een goochelaar, verwijst Kees door naar beroepsgoochelaars. "Ik heb geen website, ben niet te huur." Dat hij goochelt als hobby, heeft als voordeel dat het voor hem niet zo vervelend is als mensen vragen hoe een truc in elkaar steekt. "Veel goochelaars vinden het wel vervelend want zij verdienen er hun boterham mee. Goochelen is eigenlijk de enige vorm van entertainment waarbij je niet mag weten hoe het werkt."

"Er zijn twee basisregels: als je de truc uitlegt, is de magie weg. En je mag nooit dezelfde truc twee keer achter elkaar doen. Het verrassingseffect werkt dan ook niet meer. Als mensen daar wel om vragen, willen ze weten hoe de truc werkt."

Huiskamermagie

De favoriete goochelvorm van Kees is parlourmagie, oftewel salonmagie. "Ik hoef niet zo nodig op een podium te staan, maar vind het wel leuk om voor een kleine groep op te treden. Ik werk met één klein tafeltje, soms twee." Vroeger deed hij dat voor zijn bezoek, nu voor de klas om de aandacht bij de les te houden. En op het goochelkamp, dat de NMU ieder jaar organiseert in Lunteren.

Kees laat ons twee van zijn trucs zien, check deze video:

Dit artikel komt van indebuurt.nl/ede. Meer inspirerende verhalen over Ede lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten