SWACQ en Tiësto backstage op Tomorrowland
SWACQ en Tiësto backstage op Tomorrowland (Foto: SWACQ)

Edese producer (27) werkt met wereldtop dancemuziek

Op het festival Tomorrowland in België in juli 2019 kan hij nog vrijwel ongemerkt rondlopen tussen de circa 400.000 bezoekers. Backstage is dat anders. Daar wordt de Edese producer van dancemuziek SWACQ herkend en vriendschappelijk op de schouders geklopt door bekende namen als Tiësto, Martin Garrix en Paris Hilton.

Ede - Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, reageert hij op een Whatsapp-bericht van will.i.am (Black Eyed Peas). SWACQ, de artiestennaam van de in Ede woonachtige Arjen Thonen (27). Vanuit de White Villa Studio’s in Ede werkt hij dagelijks met de grootste artiesten in zijn vak. De klinkende namen van de Collabs, zoals hij de samenwerkingen noemt, liegen er niet om. Zo vulden de Black Eyed Peas en de Backstreet Boys de stadions in hun tournees SWACQ-mixen van hun grootste hits.

Uitzinnig

Ook tijdens Tomorrowland kon het publiek van de jonge Edese producent genieten. Het nummer Party Time dat Thonen onlangs samen met Tiësto maakte, werd niet alleen door Tiësto zelf op het festival gedraaid. Ook Martin Garrix, The Chainsmokers en de Veenendaler Nicky Romero wisten de sfeer erin te brengen met het nummer. Het publiek reageerde uitzinnig. Backstage maakte Thonen intussen de afspraken voor nieuwe producties.

Kneepjes

Geboren in het Gelderse Wijchen in 1992 maar verhuisde Thonen al snel naar Frankrijk en ging daar ook naar school. Daarom beschouwt hij zowel Frans als Nederlands als zijn moedertaal. Na zijn terugkeer naar Nederland zocht hij naar een manier om van zijn muziekhobby zijn werk te maken. Hij vond inspiratie in de muziek van Tiësto. Via omzwervingen langs de Herman Brood Academie, waar hij Martin Garrix leerde kennen, vond hij uiteindelijk zijn plek als producer bij de White Villa Studios in Ede. Daar leerde hij de technische kneepjes van het vak van John Dirne, ook bekend als John Christian. Door techniek te combineren met een scherp oor voor trends en originele wendingen, wist Thonen grote artiesten te verrassen met zijn remixes van hun hits. Zo ontstonden de eerste aanbiedingen voor Collabs, de artistieke samenwerkingen. In een periode van amper zes jaar maakte Thonen als zijn alter ego SWACQ tientallen hits met natuurlijk als kroon op het werk de recente samenwerking met zijn held Tiësto.

Deejay

Door zijn producties is SWACQ een naam die niet alleen in Europa steeds bekender wordt. Ook in Azië en Zuid-Amerika wordt zijn muziek nu veel gedraaid. Daarop volgen vanzelf de uitnodigingen om ook als deejay op te treden. Zo vliegt hij binnenkort naar Azië voor een tournee langs verschillende clubs en festivals. Op de vraag wat zijn voorkeur heeft: deejay zijn, of liever op de stoel van de producer in de studio zitten, grijnst Thonen dat hij het beide wil. Hij let wel goed op zijn balans, omdat hij van dichtbij weet hoe slopend het leven van een deejay kan zijn.

“Natuurlijk geeft het een kick als je een festival vol feestende mensen kunt raken met je muziek”, zegt Thonen. “Door de Collabs met allerlei verschillende artiesten ben ik in staat mezelf steeds opnieuw uit te dagen. Zo maak ik uitstapjes naar nieuwe genres en kan ik mijn creatieve ei kwijt. Ik leer wat werkt in het ene genre en pas dat toe in het andere. Ik denk dat mijn producties daar echt van groeien en slimmer zijn in de opbouw. En als je dat dan terughoort van je idolen, dan doe je toch iets goed”, vertelt hij hardop lachend.

Meer berichten