Foto: Foto:

Column Burgemeester: Wegwerpmaatschappij

De economie van 'het genoeg' hebben we al lang achter ons gelaten, als we die al ooit gehad hebben. Ons verbruik van producten en energie ligt hoog. Omdat we actief zijn en veel willen. Wel zijn we bewuster en zuiniger. Vroeger gooide je al je rommel bij elkaar, nu doen veel mensen aan hergebruik en gescheiden afvalinzameling. We hechten belang aan groen en bomen.

Is dat bij alles zo? "Bedreiging en geweld zijn gangbaar op de huisartsenpost", kopte Trouw recent. Niet alleen junks die met schroevendraaiers zwaaien, maar de 'gewone burger' eist onder dreigementen nu medicijnen. Even daarvoor had de Telegraaf het over geweld tegen weginspecteurs van Rijkswaterstaat. Die staan bijvoorbeeld bij een afsluiting vanwege een ongeluk. Scheldpartijen, fluimen en net doen of je er op in wil rijden zijn hier de hoogtepunten. Tegen politie, brandweer en ambulancepersoneel wisten we het al. Een trauma-arts vertelde mij dat hij bij Oudjaar in de helikopter met vuurpijlen werd beschoten.

Ik heb het gevoel dat de wegwerpmaatschappij nu voor mensen geldt. Dokter helpt niet snel genoeg, dokter kan een klap krijgen. Een afsluiting, fluim tegen de gele jas. We zijn bijna zuiniger op dingen dan op mensen. Waren we maar net zo precies op mensen als op groen, wit en bruin glas. Dachten we maar even aan die hulpverlener, net zo als aan het gasverbruik. Of even aan je buurman, net zo als aan de boom in je tuin. Mensen gaan boven dingen.

Meer berichten