Foto: Ingrid van Veldhuizen

Coach Ingrid heeft een doel: een belevingspad bij het Mooi Leven Huis Ede

Ingrid van Veldhuizen werd dit voorjaar zorgverlener van Robbert. Hij is meervoudig gehandicapt, want hij is doof, slechtziend en kan niet praten. Maar een aantal zintuigen gebruiken werken wel heel goed. Om het belang van zintuigen aan te stippen, wil Ingrid graag een belevingspad creëren in de tuin van het Mooi Leven Huis Ede. Daarvoor organiseert ze een sponsorwandeling.

Door Hanneke van Olst

Ede - Misschien ken je het Mooi Leven Huis Ede niet. Dat kan kloppen, want dit huis wordt nu gebouwd aan de Langhoven in Bennekom. Hier gaan 27 personen met een meervoudige handicap wonen. Op de website van het huis is te lezen: "Alles moet daar draaien om hen. Eigenlijk zijn het 27 wereldjes verbonden in het eerste Mooi Leven Huis." Hier gaat ook Robbert wonen, over een jaar.

Het Mooi Leven Huis Ede is een initiatief van de ouders van de toekomstige bewoners. Het is een nieuw woonconcept, waar familieleden maximaal bij betrokken worden en waarbij geen sprake is van een dwingend zorgsysteem. Hier wordt zorg op maat geboden. Er is een samenwerkingscontract met stichting Philadelphia, terwijl de zorgverlening volledig in samenspraak gaat. Kernwoorden die hier centraal staan, zijn: uniciteit, vrijheid, grenzen, respect, veiligheid en verbinden.

"In een Mooi Leven Huis staat de familie centraal. Het is een eigen huis voor de bewoners, maar ook een gezamenlijke wereld. Voor iedereen een thuis met de bereidheid om die wereld te delen en zo een rol te krijgen in elkaars wereld. Het gaat om het aangaan van verbinding; het gehoord en gezien worden als kind, ouder, familie en professional."

Ingrid werd dit voorjaar via de ondernemersgroep van Bewust Ede zelf zorgverlener van Robbert. Hij is doof, slechtziend en kan niet goed praten; de gevolgen van een hersenvliegontsteking die hij dertien maanden na zijn geboorte kreeg. "Hij kan wel dingen duidelijk maken, bijvoorbeeld of hij iets leuk vindt of niet."

Ingrid is coach en gebruikt vaak de zintuigen tijdens haar wandelingen waarbij het doel is om meer in balans te komen. Bijvoorbeeld door naar de vogels te luisteren en de pracht van het bos te zien. "Door Robbert besefte ik me des te meer hoe belangrijk je zintuigen zijn."

Om het belang van zintuigen bij iedereen te laten binnenkomen, wil Ingrid in de tuin van het Mooi Leven Huis Ede graag een belevingspad aan laten leggen. Dit is een route door de tuin over verschillende ondergronden, zoals gras, steentjes, tegels, zand, water en geplaatste ornamenten waar wandelaars aan kunnen voelen. "Eigenlijk is het een variant op het bekende snoezelen, gericht op prikkeling van de zintuigen, maar dan buiten. Op het pad kun je ervaren wat je zintuigen met je doen, door bijvoorbeeld te voelen, ruiken of proeven."

Zo'n belevingspad kost geld er daarvoor organiseert Ingrid een sponsorwandeling. Ze viert tegelijk dat haar coachingspraktijk drie jaar bestaat. De wandeling staat op zaterdag 28 september om 10.00 uur op de planning. Hij start en eindigt bij De Langenberg, waar na afloop alle deelnemers door het pannenkoekenhuis een drankje aangeboden krijgen. Wil je meedoen? Je kunt je aanmelden via de website van Ingrid of info@coachingrid.nl.

Meer berichten