Na afloop van de mini-elfstedentocht op de foto met Ronald en Michel Mulder van schaatsteam Reggeborgh.
Na afloop van de mini-elfstedentocht op de foto met Ronald en Michel Mulder van schaatsteam Reggeborgh. (Foto: Kim Hiddink)

Skeelerronde Otterlo wisselt zon en regen af

Zaterdag moest, net als de voorgaande 32 edities van de Skeelerronde Otterlo, een dag zijn om de skeelersport in het zonnetje te zetten. Helaas gooide regen roet in het eten. “De weergoden zijn ons niet gunstig gezind.”

Otterlo - Met enige vertraging startte het Open Gelders Kampioenschap vroeg in de middag op een nat wegdek. Helaas begon het halverwege de wedstrijd van de pupillen harder te regenen en klonk er onweer, waarna de wedstrijd werd ingekort en beëindigd door de jury. Brit van der Linden en Junior de Bois werden de eerste Gelderse Kampioenen en mochten op het podium de kampioenstrui aantrekken. Met meer regen en onweer op komst, besloot de jury alle wedstrijden in de middag af te gelasten.

Na de regenbuien leek het erop dat het toch een uurtje droog zou blijven. Schaatsteam Reggeborgh gaf samen met de Edese IJsvereniging skeelerclinics aan de plaatselijke jeugd op het asfalt dat gelukkig snel opdroogde. Vlak voordat de mini-elfstedentocht begon, viel er weer een enorme bui. De kinderen hadden er gelukkig weinig last van en bleven lachend hun rondjes rijden. Luid aangemoedigd door het dappere publiek dat de buien trotseerde.

De organisatie stond ondertussen voortdurend in contact met weerman Piet Paulusma die hen goed op de hoogte hield van actieve onweersbuien. Skeeleren in de regen zijn de meeste rijders wel gewend, maar bij onweer is het te gevaarlijk. Om geen enkel risico te nemen, werd besloten om de race om de gouden Luctra niet door te laten gaan. De finale van de KNSB-marathon cup werd verplaatst naar later op de avond omdat dan de kans op regen minimaal was. Helaas bleek tijdens de race van de dames hoe wisselvallig het Nederlandse weer kan zijn en moest de race direct worden afgebroken uit veiligheidsoverwegingen. Ook de heren marathon kon helaas niet doorgaan. Een domper op een mooie dag.

Traditiegetrouw werden enkele kampioenen in het zonnetje gezet tijdens de Skeelerronde Otterlo. Zo werden o.a. de gebroeders Mulder, sportman van het jaar Kjeld Nuis, schaatsster Joren ter Mors en aanstormende talenten Joy Beune en Marit van Beijnum gehuldigd. De voltallige Canadese ploeg was eveneens naar Otterlo gekomen. EIJV-voorzitter Jan Vellinga vroeg ook de Edese clubkampioenen, Jasmijn Hiddink, Jan Hein Verhoeff en Chaim Boer, op het podium: “want ook grote kampioenen zijn ooit begonnen bij een club.” Daarmee liet de skeelerronde Otterlo zich van zijn beste kant zien: top- en breedtesport gaan hand in hand tijdens dit gezellige evenement.

Meer berichten