Tamara Bernard was één van de 16 acts die auditie deed voor de finale van Edes TOP 2019. (Foto: José van der Burg)
Tamara Bernard was één van de 16 acts die auditie deed voor de finale van Edes TOP 2019. (Foto: José van der Burg) (Foto: )

The Voice maar dan met orkest achter je

Van giebelende pubers tot ervaren rotten in het vak. Alles kwam voorbij tijdens de audities voor Edes TOP (Talent Op Podium) 2019. Aan de jury de lastige taak om uit al dat talent zes acts te kiezen die zich tijdens de finale in de Heideweek mogen presenteren. Al was meedoen voor sommige deelnemers al een cadeautje op zich. “Het is gewoon keileuk om met zo’n orkest te zingen!”

José van der Burg

Ede - Terwijl het orkest aan het inspelen is, verzamelen de eerste auditanten zich in de kantine van muziekvereniging De Harmonie. Het is een diverse groep mensen die zich deze avond in de Kei aan de jury presenteert.

De jongste deelnemer is pas 15 jaar, de oudste tikt de 55 aan. Natuurlijk doen ze mee om zichzelf te kunnen profileren en met de hoop om uiteindelijk te winnen tijdens de finale op 28 augustus. Maar dat is voor de meesten niet de enige reden.

De zangwedstrijd, die dit jaar voor de derde keer gehouden wordt, kent een belangrijke onderscheidende factor. Deelnemers krijgen namelijk een unieke kans om samen met een 50-koppig harmonieorkest muziek te maken. “We kregen met enige regelmaat vragen van mensen die wel eens wilden komen zingen met het orkest”, vertelt Sjoerd Booij. “Zo ontstond het idee om een talentenjacht te organiseren. Dan kan iedereen die dat wil een keer komen zingen bij ons.”

Hoog niveau

Sjoerd is voorzitter van muziekvereniging De Harmonie. Invloed op de uitslag heeft hij niet. Wolbert Baars, de dirigent, zit namens de Harmonie in de jury. Hij wordt daarbij bijgestaan door stemcoach Gertie Savelkoul, wethouder Hester Veltman, en de Heidehoogheden Kavita Mohan en Valerie Kemperman. “Het niveau lag hoog vanavond, ik verbaas me er elke keer weer over wat er voor talenten tevoorschijn komen. En dit is voor ons ook heel leuk om te doen, het hele orkest geniet hier van.”

Recordaantal aanmeldingen

Voor de jury was het een lange zit. Een recordaantal aanmeldingen resulteerde in een auditie-avond waarbij maar liefst 16 acts zich mochten presenteren. Vijftien zangers en zangeressen en één duo. Omdat het orkest al die auditanten natuurlijk wel moet kunnen begeleiden waren de liedjes van tevoren al gekozen uit een lijst met voorgeselecteerde nummers. “Het orkest heeft drie of vier avonden gehad om de nummers in te studeren.”

Derde keer

Dat het echt heel leuk is om samen met een orkest te zingen bleek wel uit het feit dat het voor sommige deelnemers al de tweede of zelfs derde keer is dat ze meededen. Sjari Anne Maliepaard stond vorig jaar in de finale maar kan er geen genoeg van krijgen. “Er komt zoveel volume uit het orkest, je hebt een volle bezetting achter je staan. Dat is gewoon echt heel cool. Waarschijnlijk doe ik volgend jaar gewoon weer mee.”

edes-top.deharmonie.org

Meer berichten