Het echtpaar Hol-Kragtwijk werd woensdag gefeliciteerd door burgemeester René Verhulst.
Het echtpaar Hol-Kragtwijk werd woensdag gefeliciteerd door burgemeester René Verhulst. (Foto: )

65 jaar getrouwd: 'We gingen vaak met de voetjes van de vloer'

Even leek het erop dat Gerard en Door Hol hun 65-jarig huwelijk helemaal niet konden vieren. Galstenen bij Gerard gooiden roet in het eten. Een groot feest zat er niet in, maar het bezoek van burgemeester Verhulst kon wel doorgaan. Woensdag kwam de burgemeester het briljanten bruidspaar feliciteren.

Ede - Gerardus Hol en Dorothea Kragtwijk kennen elkaar eigenlijk al hun hele leven. Allebei werden ze geboren in het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis in Amsterdam, ze lagen in hetzelfde bed op dezelfde zaal en werden gedoopt door dezelfde geestelijke. Zij zat op handbal, hij ook. "Steeds weer kwamen we elkaar tegen. Zo is het jaren lang gegaan." Tot dat ene moment op de dansvloer. "We maakten samen een dansje en zo is het gekomen", vertelt Gerard. "We gingen regelmatig met de voetjes van de vloer. Op 9 juli 1954, de verjaardag van Door, trouwde het stel. Na de bruiloft liepen we samen naar huis. Over de oude wallen in de plenzende regen, daar gingen we dan. Samen van portiekie naar portieke", zingt Gerard in onvervalst Amsterdams.

Verhuizing naar Ede

Gerard werkte in de houthaven. "Ik was kraanmachinist zoals ze dat nestjes noemen. Ik zeg gewoon kraandrijver." Het echtpaar krijgt twee kinderen, een zoon en een dochter en vier kleinkinderen. Drie jongens en een meisje. De muren van hun huis hangen vol met foto's.

Omdat hun dochter destijds in Ede woont, verhuizen Gerard en Door Hol in 2006 van Amsterdam naar Ede. Meneer Hol vindt het nog steeds wennen in Ede. "Ik mis de humor hier. En nou woont onze dochter ook niet meer in Ede. Ze woont alweer twee jaar in Almere, maar wij blijven toch maar in Ede. Om nou weer te verhuizen. Het is ook leuk om de kleinkinderen in de buurt te hebben. En onze dochter komt elke week hoor, ze doet altijd boodschappen voor ons. Of Marco doet even een boodschap", zegt meneer Hol wijzend naar zijn kleinzoon die er vandaag ook bij is. "Dat 'stelletje tuig' wilde eigenlijk een feestje voor ons geven, maar dat kon niet doorgaan." "Ja dat hadden we gepland, maar opa werd ziek en toen hebben we het maar afgezegd." Vergeten is het echtpaar niet, de huiskamer van het briljanten bruidspaar staat vol met grote bossen bloemen. "Het is hier net een bloemenwinkel", zegt mevrouw Hol.

Spelletje

Veel op pad zijn ze niet meer. Soms rijdt meneer Hol even met de scootmobiel naar het centrum of gaat mevrouw Hol een blokje wandelen met de hulp. Liever blijven ze thuis en spelen zij samen een spelletje Rummikub of Yahtzee.

Meer berichten