Ergernis over verkeersregelaars bij NK

Liefhebbers van wielrennen genoten eind juni van de Nederlandse toppers die streden om het rood-wit-blauwe tricot tijdens het NK wielrennen in Ede. Maar er waren ook wanklanken te horen: als inwoner van Bennekom of Ede kon je amper je dorp uit en het NK zorgde voor nogal wat afval

Rick Praamstra

EDE - CU-raadslid Daan Westrate riep tijdens het vragenuurtje van de raadsvergadering donderdag het college daarom ter verantwoording. Westrate vertelde over verkeersregelaars die de Nederlandse taal niet machtig waren en de weg niet of nauwelijks kenden. Dit zorgde voor nogal wat ergernis bij bewoners en mensen die voor hun werk in Bennekom of Ede moesten zijn.

Wielrenners eten en drinken volop tijdens de koers en dat leverde afval op. De sporters gooiden hun bidons en gelletjes over hun schouders in de berm. Bewoners moesten volgens Westrate 'tot overmaat van ramp hun eigen straat schoonmaken van alle sportgelletjes.'

Het raadslid vroeg zich namens zijn partij af of het college met dit soort scenario's rekening had gehouden, deze negatieve reacties erkend en serieus neemt en waar de pijnpunten liggen zodat bij een volgend groot evenement binnen de gemeentegrenzen dit soort incidenten niet of minder voorkomen.

Burgemeester René Verhulst wilde het NK niet in het negatieve trekken. "Daarmee doe je dit evenement en allen die zich belangeloos hebben ingezet te kort." Verhulst meende dat zo'n groot evenement binnen de bebouwde kom niet makkelijk is en dat hij wel wanklanken van tevoren had ingecalculeerd.

Hij erkende dat vooral zaterdag 29 juni niet vlekkeloos verliep qua communicatie. "Organisator Golazo was verantwoordelijk voor de verkeersregelaars. Daarmee schuif ik het niet af, want uiteindelijk komt het bij ons terecht. Een aantal verkeersregelaars is niet komen opdagen of wisten niet waar ze waren en anderen hadden de instructies niet goed gelezen." Daardoor bleef Bennekom en de N224 langer afgesloten dan de bedoeling was. De gemeente kreeg zaterdag vijftig telefoontjes. Op zondag was het beter geregeld meende Verhulst, getuige de twaalf telefoontjes.

De burgemeester vertelde dat de gemeente vooraf via informatieavonden en via de website inwoners en bedrijven goed geïnformeerd had. Wel gaf hij aan dat er tijdens deze avonden maar weinig inwoners aanwezig waren en vooral vertegenwoordigers van bedrijven zich lieten informeren. Daardoor bleken inwoners verrast voor de gevolgen van het NK.

Afval rond de wedstrijd was niet te voorkomen, schetste Verhulst. Namen van wielrenners die met krijt op de weg waren geschreven zijn snel weggehaald en afval is zoveel mogelijk door vrijwilligers opgeraapt. "Maar er slipt soms iets doorheen." De gemeente gaat het NK nog evalueren.

Meer berichten