Tim van den Akker.
Tim van den Akker. (Foto: Jcqueline Imminkhuizen)

Tropenrooster houdt Tim dagen thuis

Tineke van den Akker is kwaad op de gemeente Ede. De Brouwerij, de school waar haar autistische zoon Tim (15) Speciaal onderwijs volgt, voerde vorige week een tropenrooster in. De Valleihopper kon Tim echter niet eerder ophalen van school omdat de gemeente Ede niet meewerkte. Tim bleef daardoor drie dagen thuis.

Door Rick Praamstra

OTTERLO - De Brouwerij (Tim gaat naar een dependance in het Olympus College in Arnhem) liet op 21 juni weten een tropenrooster in te voeren wegens de verwachte hittegolf. Dat betekende dat de school op 25, 26 en 27 juni 12.30 uur uitging, in plaats van 14.30 uur. Tineke van den Akker belde daarop vervoerder Noot die het leerlingenvervoer in de regio FoodValley verzorgt. Noot vertelde haar dat Ede niet meewerkte om haar zoon twee uur eerder op te halen.

De Otterlose is ontstemd. "Ik vind het belachelijk, waarom kan dit nou weer? En dan hoor je later ook nog eens dat kinderen uit andere gemeenten wel opgehaald konden worden. Voor twee jongens uit Barneveld die elke samen met Tim in dezelfde taxi rijden en op dezelfde school zitten waarvan een zelfs in de klas van Tim, werd een taxi gestuurd voor dezelfde rit. Dan had Tim toch ook meegekund?"

Van den Akker is chronisch ziek en haar man werkt, dus zelf Tim ophalen zat er niet. Daarom bleef hij op dinsdag, woensdag en donderdag thuis. Wegens zijn autisme is de jongen gebaat bij structuur. Het steekt haar dan ook dat er in haar ogen gesold wordt met haar zoon. "Deze kinderen zijn gebaat bij orde en regelmaat, als dat er niet is ben je ze kwijt. Het is een heel kwetsbare groep die hier de dupe van is."

In een mail die ze op 26 juni ontving van de gemeente stond dat het wel mogelijk was om haar zoon op te halen. Ze wilde haar zoon echter niet alsnog naar school sturen omdat nogmaals een wijziging te belastend voor Tim is. "Het is niet eerlijk tegenover hem om hem met extra zorgen op te zadelen. Daar kan hij heel onrustig en boos om worden."

Chrit Wolfhagen verantwoordelijk voor het contractbeheer bij de Valleihopper zegt dat er geen onwil vanuit Ede is. "Als scholen een tropenrooster willen invoeren, willen we daar best aan meewerken. Maar daar zijn wel spelregels voor. De school meldde ouders dat ze eerder opgehaald konden worden en als het hen niet lukte om de kinderen op te vangen, ze dan een seintje moesten geven zodat de school ze konden opvangen en genoeg drinken zou geven. Dat betekent dat het ene kind wel en het andere kind niet opgehaald wordt. Dat gaan wij niet doen. Wij willen dat alle kinderen op dezelfde tijd opgehaald worden."

Wolfhagen zegt dat het niet de bedoeling is dat een chauffeur op eigen houtje kinderen ophaalt, wat mogelijk gebeurd is bij de twee jongens uit Barneveld. "Als individuele leerlingen worden opgehaald in plaats van collectief functioneert het leerlingenvervoer niet." Wolfhagen gaat met De Brouwerij om de tafel om misverstanden als deze in de toekomst te voorkomen.

Meer berichten