David Dekker wist de Edese titel voor zich op te eisen. (Foto: Chris Wagter)
David Dekker wist de Edese titel voor zich op te eisen. (Foto: Chris Wagter) (Foto: )

Gevecht met kurk van champagnefles

Grote hilariteit en een aantal gevatte opmerkingen van het publiek, vorige week vrijdagavond aan het adres van een pezige medewerker van de Edese wielervereniging. Toen aan de winnares van de Vrouwen elite/beloften en junioren een fles champagne werd aangereikt. Een fles, zoals de traditie dat wil, bij de huldiging te ontkurken. Hoe de man ook zijn best deed. Het werd een gevecht met de kurk, die maar niet van de hals wilde knallen.

Door Henk Jansen

Ede - Kristina Clonan, de Australische winnares van bovengenoemde rit, deed ook nog een poging, maar geen spuitende fles champagne. Op het podium bij de elite/beloften en amateurs werden ook de plaatsen twee en drie door buitenlandse rensters bezet.

Jeuk

Oma en opa Kaper uit Wageningen gingen er eens goed voor zitten. Wilden hun kleinzoon tijdens de Dikke Bandenrace voor de 7/8-jarigen naar de zege schreeuwen. Amper neergezeten sloeg de paniek bij de oma toe. Reden, de verschillende rassen aan bomen aan de Arnhemseweg. ''Staan hier eikenbomen? Dan wil ik zo snel mogelijk weg. Heb geen zin om in aanraking te komen met de eikenprocessierups. Heb een hekel aan jeuk.'' Voor de Dikke Bandenwedstrijd bestond van de jeugd veel belangstelling. Tal van leeftijdscategorieën gingen van start. Groot was het soort fietsen. Van de oma- tot een mtb- fiets. De 10-jarige Danique Dejeu uit Ede was er van overtuigde dat ze ging winnen. Dat lukte niet. Ze eindigde in haar categorie als 2e. Op het kampioenparcours werd er fanatiek strijd geleverd door de kinderen. De race mag dan ook een succes worden genoemd. Vóór de wedstrijd van de mannen van de Sportklasse/basisleden, begonnen eerst de vrouwen Elite en beloften aan de 29 ronden van 1700 meter. De mannen stonden rond de klok van 20.00 uur aan de meet voor de strijd om de Edese titel. Die onder mooie weersomstandigheden werd verreden. David Dekker wist de Edese titel voor zich op te eisen. De publieke belangstelling voor zowel de vrouwen als de mannenwedstrijd viel tegen. Mari Luccius, uitbater van een horecadrank gelegenheid bij de start- en finishplek, had er een verklaring voor. ''De wedstrijd van de vrouwen werd verreden tijdens etenstijd. Bij de mannen nadien was er wel wat meer belangstelling, maar het viel me toch wel wat tegen.'' De Belgische vrouwenrenster Rixt Tol stond het huilen vlak voor de vrouwenwedstrijd nader dan het lachen. De inwoonster van Hasselt had problemen met haar remblokjes. Vader Tol wist het euvel te verhelpen. ''Ja, ik raakte wel in paniek. Ik had echt veel zin in deze wedstrijd. Het parcours had ik vooraf verkend en vond deze mooi.'' Ze maakte deel uit van een kopgroep van achttien renners. Ze kwam in die groep als 17e over de finish. ''Ik kon goed bijblijven, maar bij de laatste klim omhoog kon ik niet meer volgen.''

Meer berichten