Oud-eigenaar Henk Borgardijn en medewerkster Christa Kok nemen nu nog de honneurs waar bij Slijterij Borg. (foto: Diana Kervel)
Oud-eigenaar Henk Borgardijn en medewerkster Christa Kok nemen nu nog de honneurs waar bij Slijterij Borg. (foto: Diana Kervel) (Foto: Diana Kervel)

'Het is triest om te moeten stoppen'

Met het ernstig ziek worden van eigenaar Martin Staamer is het einde van Slijterij Borg in zicht. Komende maanden zullen de wijnen, bieren en likeuren nog verkrijgbaar zijn, maar zal de inventaris niet meer worden aangevuld. Het einde van een tijdperk.

Ede - De slijter aan de Veenderweg heeft zich afgelopen jaren gespecialiseerd in bijzondere wijnen. Een belangrijke stap in die richting was de aansluiting van wijnhandel Borg bij het samenwerkingsverband 'Les Généreux' in 1991. Maandelijks komen de ongeveer veertig zelfstandige wijnhandelaren van 'Les Généreux' vanuit het hele land bij elkaar om gezamenlijk te beslissen over de import van kwaliteitswijnen vanuit de hele wereld.

Rationele oplossing

De zieke Staamer is vinoloog in hart en nieren, dit geldt ook voor medewerkster Christa Kok en oud-eigenaar Henk Borgardijn. Die laatste is de oud-eigenaar van de zaak en al die jaren nog steeds achtervang bij vakanties en in de drukke decembermaand. Borgardijn: "Als eenmanszaak loop je altijd een bepaald risico. Wanneer je ernstig ziek wordt of herstellende daarvan bent, vraagt het adviseren van klanten, het vele sjouwwerk en de administratie gewoon te veel. Het is triest om te moeten stoppen, maar het is rationeel nu de beste oplossing."

Geen massaproductie

Wijnhandel Borg is al sinds jaar en dag een begrip in Ede. In 1986 nam Henk Borgardijn slijterij Burgers over. Gevestigd aan de Veenderweg 23 en vooral actief op het gebied van bier en jenever. Niet alleen winkel, maar ook woonhuis van de familie. "Dat leverde nog wel eens onverwacht bezoek op buiten de openingstijden om. Dan stond men op de deur te kloppen voor fusten bier. Mijn vrouw vond dat niet altijd zo'n fijn idee." Gedwongen door nieuwbouwplannen van de gemeente Ede op die locatie ontwikkelden Borgardijn en zijn buurman, bloemist Dick Plate, in 1996 gezamenlijk het nieuwe pand op de huidige locatie, nummer 59.
Na jarenlang samengewerkt te hebben binnen een v.o.f. heeft in 2014 Martin Staamer de winkel overgenomen. "Martin richtte zich vooral op wijnen, alleen daarom gaat hij gemist worden onder de liefhebbers in Ede", zegt medewerkster Christa Kok. Borgardijn vult aan: "Men komt hier vaak gericht om een wijn vragen, vanochtend bijvoorbeeld nog naar La Clape. We bellen rechtstreeks met de importeur of groothandel. Ook leuk is dat 'Les Généreux' vooral zaken doet met kleine wijnboeren. De wijnen van supermarkten zijn doorgaans niet slecht, maar het is massaproductie."

Gezond drinken

Of wijn gezond is kan Borgardijn niet zeggen. "Laten we het erop houden dat je met mate moet drinken, maar genieten met volle teugen. Mijn opa is er 90 mee geworden."

Meer berichten