De Nationale Diabetes Challenge is in Ede van start gegaan. Het is wandelen onder medische begeleiding voor diabetes patiënten.
De Nationale Diabetes Challenge is in Ede van start gegaan. Het is wandelen onder medische begeleiding voor diabetes patiënten. (Foto: Sportservice Wageningen)

Nationale Diabetes Challenge in Ede van start gegaan

Vanaf Eerstelijnscentrum Beatrixpark wordt sinds 4 juni elke dinsdagavond van 19:00 tot 20:00 uur gewandeld door mensen met diabetes. Ook mensen zonder diabetes zijn van harte welkom om mee te doen.

Ede - De wandelaars worden ondersteund door een huisarts of praktijkbegeleider van een van de praktijken binnen het eerstelijnscentrum en ook de buurtsportcoach van Sportservice Ede, een fysiotherapeut en diëtist lopen met regelmaat mee.

Samenwerking

Een unieke samenwerking binnen Eerstelijnscentrum Beatrixpark voor mensen met diabetes want in aanpak van de ziekte is wandelen een erg goed medicijn. Huisartsenpraktijken De Tulp, De Roo, Wierckx en Vermeulen, Klaar & Vincent en Sysselt slaan de handen ineen met Fysiotherapie Beatrixpark, Voeding in de Praktijk en Sportservice Ede. Samen hebben zij een programma ontwikkeld waarbij de deelnemers 17 weken onder begeleiding gaan wandelen.

Bewegen

Het doel van de challenge is om meer te gaan bewegen en bewuster te zijn van het effect hiervan op de gezondheid. Gebleken is dat het werken aan een gezonde leefstijl waaronder ook bewegen zodanig bij kan dragen in de aanpak van diabetes, dat medicatie na verloop van tijd veel minder, of zelfs helemaal niet meer nodig is. Voor de professionals is het een leuke manier om elkaar beter te leren kennen.

Testloop

Op 4 juni zijn alle deelnemers gestart met een testloop om zo het startniveau van de groep te bepalen. Huisartsengroep de Gelderse Vallei heeft het mede mogelijk gemaakt dat alle deelnemers voor de duur van de challenge een Fitbit (bewegingsmeter die je als een horloge om je pols draagt) mogen gebruiken om buiten de vaste wandeling op de dinsdagavond aan hun gezondheid te werken. Naast het wandelen zullen er ook een aantal thema-avonden georganiseerd worden. Zo komt o.a. een podotherapeut uitleg geven over het belang van goed schoeisel en geeft de diëtist tips over een gezond voedingspatroon.

Bent u geen patiënt of huisarts bij een van de bovengenoemde praktijken maar spreekt dit programma u erg aan? Neem dan contact op met buurtsportcoach Manon Bouwman van Sportservice Ede via manon.bouwman@sportservice-ede.nl.

Meer berichten