Martijn Budding (midden) en Piotr Havik (rechts) laten weten reikhalzend uit te kijken naar het NK wielrennen in Ede. (Foto: Henk Jansen)
Martijn Budding (midden) en Piotr Havik (rechts) laten weten reikhalzend uit te kijken naar het NK wielrennen in Ede. (Foto: Henk Jansen) (Foto: )

Wielercafé in de Fietser: Martijn Budding hoopt op stortregens

De NK-koorts in Ede loopt gestaag op. Zowel bij de organisatie, de gemeente Ede, in de persoon van burgemeester René Verhulst, Jan Markink, gedeputeerde namens de Provincie Gelderland, bij Thorwald Veneberg, algemeen directeur van de KNWU, alsook bij de renners. Waarvan er een aantal afgelopen maandagavond aan tafel plaatsnam in het Wielercafé van De Fietser in Ede.

Door Henk Jansen

Ede - Over koorts gesproken. Zomerse temperaturen in het 'Wielercafé' van De Fietser tijdens de avond waar René Verhulst, de eerste burger van de gemeente Ede, niet kan wachten totdat het startschot valt tijdens de wedstrijden om de Nederlandse titels. Gevraagd naar zijn favoriet voor de eindzege tipt hij Antwan Tolhoek. Jan Markink houdt het op Tom Dumoulin.

Stortregen

Martijn Budding, de Rhenense wegrenner die het shirt van Beat Cycling Club draagt, laat weten dat hij het te rijden NK-parcours in Ede al grondig verkend heeft. Voor wat de wedstrijd en de weersomstandigheden betreft hoopt hij op regen. ''De wedstrijd mag droog beginnen, maar halverwege de koers hoop ik op stortregens.'' Piotr Havik, die het te rijden traject ook al verkende, hoopt op een zomers briesje. ''Van echt klimwerk is op dit parcours niet echt sprake. Er zijn wel wat hoogteverschillen die alleen maar bij een harde koers beslissend kunnen zijn. Voor mij geen slagregens. Nogmaals, een zomers briesje heeft mijn voorkeur'', aldus Havik.

Terug

''Na 127 jaar wordt in Ede weer gestreden om het Nederlands Kampioenschap. In totaal werd in de Gelderse gemeente genoemde titelstrijd vijf keer gehouden'', weet de spreekstalmeester van de avond in De Fietser de aanwezige belangstellenden te melden. Jaap Eden, ook op de schaatsen een fenomeen, won twee keer in Ede. De laatste keer dat een NK in Ede werd gehouden was in 1910. ''We hebben dus 109 jaar moeten wachten voor weer een nationaal kampioenschap. Het NK is dus terug waar het hoort. In Ede!'', aldus de spreekstalmeester. In een tijdspanne van vier maanden is er iets grootst tot stand gebracht in Ede. Daarover Jeroen Willems, projectleider van het NK Wielrennen Ede en Side Events: ''De wens van de Provincie Gelderland en de gemeente Ede om het NK naar Ede te halen, waarin burgemeester Verhulst en wethouder Peter Pater een belangrijke rol vervulden, werd gehonoreerd. Er werd aangeklopt bij de KNWU, in de persoon van Thorwald Veneberg, oud-profrenner, oud-bondscoach en thans in de hoedanigheid van algemeen directeur van de Koninklijke Nederlandse Wieler Unie. Het NK in Ede staat de komende tijd ook in het teken van vele side events. Voorafgaande aan het NK hebben we al tal van activiteiten voor jong en oud gehouden. Ook na het NK staan er vele side events op het programma.''

Meer berichten