Wethouders Willemien Vreugdenhil (midden) en Peter de Pater kregen het rapport uit handen van Anja Bouwland, voorzitter winkeliersvereniging Bellestein.
Wethouders Willemien Vreugdenhil (midden) en Peter de Pater kregen het rapport uit handen van Anja Bouwland, voorzitter winkeliersvereniging Bellestein. (Foto: )

Bellestein is toe aan een opknapbeurt

De komst van het nieuwe gezondheidscentrum aan de Bellestein is goed voor de uitstraling van de wijk, maar zorgt wel voor knelpunten in het verkeer. Dat zijn de conclusies van een onderzoek in opdracht van winkeliers, VVE Diensten en VVE Woningen, verenigd in Werkgroep vernieuwing Bellestein.

Door Rick Praamstra

EDE - Het winkelcentrum en gezondheidscentrum staat er al sinds 1980 en is sterk verouderd. Nu er dit jaar waarschijnlijk begonnen wordt met de bouw van een nieuw gezondheidscentrum heeft de werkgroep onderzoeksbureau DTNP opdracht gegeven om te onderzoeken hoe het ervoor staat met Bellestein en of het nieuwe gezondheidscentrum tot verkeersproblemen kan leiden.

Volgens Rob Hendriksen van de werkgroep is Bellestein een goed functionerend winkelcentrum, maar voldoet deze niet meer aan de moderne eisen. "Bellestein moet het karakter van een huiskamer van de wijk (Veldhuizen) zijn. Het is een van onze speerpunten om, samen met de gemeente Ede, van Bellestein een meer prettig verblijfsgebied te maken. Je ziet het aan de opgeknapte Markt in Ede-centrum waar meer mensen nu blijven zitten en waar kinderen spelen omdat het aantrekkelijker is geworden."

Een belangrijk aspect daarin is verkeersveiligheid. Het centrum zit nu aan de Slotlaan vast aan het winkelcentrum zelf. De nieuwbouw komt los te staan van het centrum. Een deel van het huidig pand wordt gesloopt om een doorgang te maken. De rest van het gebouw blijft staan omdat er ook appartementen inzitten. Hendriksen: "Daardoor zal er aan de oostkant van Bellestein geen ontsluiting zijn of alle auto's moeten tussen het gezondheidscentrum en het winkelcentrum door. Daarvan zeggen winkeliers en bewoners: dat nooit."

Die ontsluiting moet er wel komen, vindt de werkgroep. Het winkelcentrum ligt ingebed tussen de drukke Kastelenlaan en de Slotlaan. Nu al is het voor leveranciers een crime om goederen aan te leveren; ze moeten achteruit rijdend het centrum op. In de nieuwe situatie met het gezondheidscentrum aan de overkant, zullen leveranciers door het voetgangersgebied manoeuvreren.

Enkele oplossingen die DTNP aandraagt zijn het maken van een in-en uitrit aan de Kastelenlaan en Slotlaan, tussen het winkelcentrum en het gezondheidscentrum een voetgangersgebied maken of te kijken naar de mogelijkheden voor een fietsstraat bij de Bellestein.

Het winkelcentrum zelf mag ook een opknapbeurt krijgen, stelt Hendriksen. "De leefbaarheid is niet meer goed genoeg voor deze tijd. De mensen die boodschappen doen stellen hogere eisen aan het verblijfsgebied. Je kunt wat aan de inrichting doen en aan de kleurstellingen. Wat in 1980 prachtig was, voldoet niet meer. Zo is de huidige entree van Bellestein niet zichtbaar aan de buitenkant en zijn er ook akelige entrees aan de kant van het parkeerterrein."

Meer berichten