Een opbrengst van 5000 euro, een trotse leerlingenraad, 230 actieve brugklassers, tientallen kraampjes en veel enthousiaste bezoekers.
Een opbrengst van 5000 euro, een trotse leerlingenraad, 230 actieve brugklassers, tientallen kraampjes en veel enthousiaste bezoekers. (Foto: Actiedag MarnixCollege)

Actiedag Marnix: 'Drie Afghaanse kinderen kunnen nu naar school'

Een opbrengst van 5000 euro, een trotse leerlingenraad, 230 actieve brugklassers, tientallen kraampjes en veel enthousiaste bezoekers.

Ede - Want uitgepakt werd er op de actiedag van het Marnix. Sam de Wilde (B1a) vestigde op de 45x100 meter een record door in een tijd van 20 minuten te finishen. Seppe Korevaar (T1u) opende een tijdelijke 'carwash' op de parkeerplaats. In het stalletje van Isabelle de Ruiter (B1f) werden zelfgebakken scones verkocht.

Dit jaar steunde het Marnix het Adoptieproject van Stichting Paymaan uit Nijmegen. Het project geeft kinderen uit Afghanistan een kans om zich te ontwikkelen in plaats van uitgehuwelijkt te worden of veroordeeld te zijn tot kinderarbeid. De meeste wees- en straatkinderen verrichten kinderarbeid om te overleven. Ze zouden echter graag naar school willen gaan om een beter toekomstperspectief te hebben. Maar omdat het de ouders aan financiële middelen ontbreekt, is de keuze tussen overleven en onderwijs snel gemaakt.

''De leerlingenraad zet zich in voor goed onderwijs binnen het Marnix en daarbuiten'', vertelt Daan Mattijssen (V5). ''Bijzonder aan dit project is dat we via videoboodschappen uit Afghanistan op de hoogte worden gehouden, dat maakt het resultaat een stuk tastbaarder'', merkt Finn Streuper (V5) op.

Josephie Brefeld, de rector, vult aan: ''Het is de ambitie van het Marnix om wereldburgers op te leiden, leerlingen die oog, hart en begrip hebben voor mensen uit andere culturen. Onze inzet voor de Stichting Paymaan is één van de manieren waarop we daar vorm aan geven. Ik ben supertrots op de leerlingenraad die samen met hun begeleider Rémy Koolschijn, de brugklassers én de mentoren een prachtig resultaat neergezet heeft.''

''Fijn dat straks, dankzij deze dag, drie Afghaanse kinderen naar school kunnen'', zegt Thijs Seubring (V5). ''En dat onze generatie iets kan bijdragen aan de toekomst van leeftijdsgenoten aan de andere kant van de wereld'', besluit Lucas van de Vijver (V5.)

Meer berichten