Emma Borgers in actie op de Rafael Nadal Academy.
Emma Borgers in actie op de Rafael Nadal Academy. (Foto: )

Emma Borgers: zowel tennis- als danstalent

Handbal. Waterpolo. Volleybal. Korfbal. Voetbal; in de gemeente Ede is er keuze genoeg om te sporten. En die sportverenigingen brengen ook fanatieke en talentvolle sporters voort. Voor Emma Borgers (13) staat sport op nummer één. En of het nou op de tennisbaan of de dansvloer is, het sporttalent zet zich 100 procent in en gaat voor het best mogelijke resultaat.

Door Ilona van der Werf

Ede - Het is een bijzondere combinatie, tennis en dans. "Ik was vijf jaar toen ik ging tennissen bij ETC, net als mijn vader", legt de fanatieke Emma uit. "Dat vond ik heel leuk. Trainer Frank Korting heeft mij het tennis geleerd." Emma bleek een groot talent. Al snel werd de Edese gescout door de bond en later door 3-voudig Nederlands kampioen dubbel Kevin Schimmel. Via Kevin kreeg Emma de kans om in Doorwerth bij TV DUNO te tennissen, waar ze nu eerste klas t/m 17 speelt. "Ik train twee keer in de week bij Kevin en dan nog één keer in de week bij BK Tennis Academy van Tjerk Bogstra & Tom Kempers. Dat is echt gaaf. Ook zwaar, de trainingen vragen fysiek en conditioneel veel, maar het is heel leerzaam. Ik ben echt een betere speler geworden."

Alsof op hoog niveau tennissen nog niet genoeg was, ging Emma vier jaar geleden ook op dansen. "Dat was gewoon voor de lol, maar een jaar later besloot ik om ook wedstrijden te dansen met Lil Legends bij dansstudio Imove in Ede." En ook op de dansvloer is Emma niet te stuiten. Met haar dansgroep is ze Nederlands kampioen hiphop street dance, tweede op het EK en wacht in augustus het WK. "Ik had nooit verwacht dat wij het zo goed zouden doen. Dit is echt een enorm avontuur waar ik van geniet samen met het team."

Rafael Nadal

Emma is zo'n 12 tot 14 uur in de week kwijt aan sport. Precies zoals de gedreven Emma het graag ziet. "Voor mij is er geen leven zonder sport. Ik moet bezig zijn, actief zijn. En het beste uit mijzelf halen. Dat betekent niet dat ik slecht tegen mijn verlies kan. Ik zou nooit mijn racket kapot slaan, maar ik geef wel alles op de baan. De wedstrijd is pas verloren als het laatste punt gespeeld is, zeg ik altijd." En dankzij haar sporten zijn er unieke deuren voor Emma opengegaan. "Met tennis mocht ik vorig seizoen naar Mallorca om een internationaal toernooi te spelen op de Rafael Nadal Academy. Ik heb zelfs Nadal ontmoet, dat was zo gaaf! En nu met het dansen zijn we geld aan het verzamelen om de reis naar Engeland voor het WK te regelen. Natuurlijk ben ik heel druk met mijn sport, maar ik krijg er zoveel voor terug."

Dansen en tennissen, Emma wil het zo lang mogelijk combineren: "Ik vind tennissen heel erg leuk. De wedstrijden, de strijd, het mentale spelletje. En dansen vind ik ook leuk. Dat doe je samen met een team. Voorlopig kan ik het nog allebei doen. Gelukkig maar, want ik ben er nog niet klaar voor om te kiezen." Maar de ultieme sportdroom is toch met een racket in haar handen. "Dat is het spelen van een Grand Slam, het liefst Wimbledon."

Meer berichten